BBC vesti na srpskom

Članovi Pusi Rajot na terenu tokom finala Svetskog prvenstva

Muzičari preobučeni u policajce istrčavanjem na teren tražili uspostavljanje političke konkurencije u Rusiji.

BBC News 16.07.2018
Članica benda Pusi Rajot „baca kosku" fudbalerima tokom finalnog meča na Svetskom prvenstvu
Getty Images
Mbape „baca kosku" članici benda Pusi Rajot

Četvoro članova grupe Pusi Rajot, u policijskoj uniformi, „upalo" je na teren tokom finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu između Hrvatske i Francuske.

Kako su objasnili, to je bio nastup koji su nazvali „Policija dolazi u igru". Učesnici akcije su uhvaćeni i izvedeni sa terena.

Na svojoj Fejsbuk stranici članovi benda su objasnili da su ovim aktom tražili oslobađanje političkih zatvorenika, prekid krivičnih postupaka zbog postova na društvenim mrežama, hapšenja na skupovima, kao i ponovno uspostavljanje političke konkurencije.

Na stadionu Lužnjiki, gde se utakmica igrala, u tom trenutku bilo je nekoliko državnika, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, predsednika Francuske Emanuela Makrona...

Sudeći prema snimcima, upravnik stadiona im je otvorio kapiju i pustio ih na teren.

https://www.facebook.com/wearepussyriot/posts/2119334931656431

Još nije jasno kako su članovi grupe uspeli da stignu do terena, uprkos brojnim kontrolnim punktovima.

Na fotografijama se može primetiti da su utakmicu na kratko prekinuli i producent benda Peter Verzilov i njegova devojka.

Šta stoji iza fudbalskog uspeha Hrvatske

Vraća se kući ili blizu je komšiluka

Kada bebe zaustave utakmicu

Služba za odnose sa medijima moskovske policije izvestila je da se učesnici terete za „povredu pravila ponašanja gledalaca tokom sportskih takmičenja" i za „nezakonito nošenje uniforme".

Sam trenutak tokom koga tri devojke i jedan mladić u policijskim unifomama utrčavaju na teren je prikazan u televizijskom prenosu. Potom su se kamere prebacile na druga dešavanja na terenu. U prenosu fudbalskih utakmica nije uobičajeno prikazivanje momenata kada navijači utrčavaju na teren.

Članove benda Pusi Rajot sa terena je izvelo obezbeđenje.

I fudbaleri su pokušali da ih prekinu tokom „nastupa", a kako prenosi Rojters, reprezentativac Hrvatske Dejan Lovren uspeo je da zaustavi jednog od članova grupe i zadrži ga sve dok nije stiglo obezbeđenje.

https://youtu.be/5y-fCsmeCKI

Administrativni protokoli

Sagovornik BBC-a, blizak organizatorima meča, rekao je da su članovi benda ušli na stadion sa propusnicama navijača. „Nejasno je kako su specijalne službe dale Verzilovu propusnicu navijača sa reputacijom koju ima. Nije jasno ni kako im je dozvoljeno da uđu na sam stadion, jer njegovu unutrašnjost ne obezbeđuje policija i tu je nema. Stražari i privatno obezbeđenje bave se bezbednošću unutar kompleksa", rekao je sagovornik BBC-a.

Hrvatski reprezentativci pomogli su obezbeđenju u sprečavanju članova grupe Pusio Rajot da nastave performans na terenu
Getty Images
Učesnici hrvatske reprezentacije pomogli su obezbeđenju

„Za ulazak na stadion bile su im neophodne navijačke propusnice. U policijsku uniformu su se verovatno presvukli u toaletu ili na potkrovlju", kaže izbor tog lista i dodaje da je Peter Verzilov morao da napravi frizuru koju imaju policajci, a neke devojke su imale perike.

Prema pisanju lista Komersant, pripreme za „upad" na teren trajale su oko nedelju dana.

Kako su članovi Pusi Rajota izašli na teren?

Na sajtu ruskog Prvog kanala objavljen je kompletan snimak finalnog meča Francuske i Hrvatske, tokom kog su članovi Pusi Rajota istrčali na stadion u uniformi. Sudeći po ovim snimcima, nije bilo teško izvesti akciju na terenu.

Ali, ostaje nejasno kako su uspeli da stignu tamo.

Na osnovu snimka koji je dostupan na sajtu „Prvog kanala", članovi benda su koristili izlaz na tribinu D119-120

Lagano su se spustili stepenicama, a obezbeđenje ih nije zaustavilo. Jedan od članova benda, koji je bio najbliži izlasku na terenu, sam je otvorio kapiju.

Nakon toga, nekoliko sekundi su stajali kod bilborda uz teren, a zatim i utrčali.

Kako se Srbija oprostila od Svetskog prvenstva

Fudbalski znakovni jezik

Troje učesnika zaustavljeno je odjednom, dok je jedna devojka nastavila da trči po terenu, tražeći od igrača da joj „bace kosku".

Tokom Svetskog prvenstva u 2018. godini, navijači su već bili na terenu, na meču između Rusije i Saudijske Arabije.

Tada je to učinio građanin Ukrajine, a sud ga je proglasio krivim za kršenje pravila ponašanja gledalaca tokom službenih sportskih takmičenja. Kažnjen je sa sedam hiljada rubalja i zabranjeno mu je da pola godine prisustvuje sportskim događajima.

Podsetimo, u avgustu 2012. godine, sud je osudio tri članice grupe Pusi Rajot - Nadeždu Tolokonikovu, Mariju Alehinu i Ekaterinu Samucevič - na dve godine zatvora zbog performansa u katedrali Hrista Spasitelja.

(BBC News, 07.16.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »