Vukadinović: Moskva ne priznaje sveobuhvatni sporazum sa Prištinom

Beta 17.07.2018

Poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je danas da javnost u Srbiji trebala da zna da je zvanični stav Moskve da ne priznaje potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"U zvaničnim razgovorima sa našom delegacijom poslata je poruka, za razliku od onoga što se široko publikuje, da baza pregovora može da bude samo rezulucija 1244 (saveta bezbednosti UN), a da nikavi sveobuhvatni sporazumi i promene granica ne dolaze u obzir", rekao je Vukadinović u parlamentu.

On je to naveo postavljajući pitanje Ministarstvu spoljnih poslova i generalnom sekretarijatu predsednika da li su upoznati sa takvim stavom ruske Dume.

Vukadinović je kazao da javnost u Srbiji ne zna ni šta su "crvene linije" vlasti kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

On je upitao i predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će biti zakazana posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

Isto pitanje postavio je i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je zatražio posebnu sednicu kako bi se javnosti predstavilo o čemu se razgovara u Briselu i kakva je paltforma predsednika Aleksandra Vučića.

Narodni poslanik poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Slaviša Ristić takođe je danas rekao da su mu ruski zvaničnici na sastanku u Moskvi kazali da Rusija neće stati iza svakog rešenja koje ponudi predsednik Aleksandar Vučić o Kosovu, već samo iza onoga što je navedeno u Rezoluciji 1244.

"Ruski zvaničnici su ponovili da će Rusija i njeno rukovodstvo stati samo iza onog rešenja koje je striktno u skladu sa Rezolucijom 1244 i to znači da buduće rešenje u razgovoru Beograda i Prištine može da se traži samo u okviru Rezolucije 1244", kazao je Ristić govoreći o sastanku koje je 13. jula imao sa predstavnicima ruske Dume i vladajuće stranke Jedinstvena Rusije.

Ristić je dodao da su mu ruski zvaničnici rekli da "ne dolaze u obzir" druge ideje poput pravno obavezujućeg sporazuma i pronalaženja kompromisa u kojem Srbija treba da dobije nešto jer "navodno nema nista".

"Stavili su nam do znanja da neće prihvatiti zahtev SAD, EU, koji traže od Beograda da prihvati sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Nikakvi predlozi za podelu KiM, razmenu teritorija neće biti prihvatljivi za Rusiju i njihovo rukovodstvo", rekao je Ristić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je dodao da mu je poručeno da "Rusija neće stati iza svakog resenja koje ponudi Aleksandar Vučić, već samo iza onoga što je navedeno u Rezoluciji 1244".

Govoreći o pismu koje je uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o pitanju Kovosa i Metohije, Ristić je kazao da su navedene poruke ruski zvaničnici primili sa uvažanjem i razumevanjem.

Ristić, koji je predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", je kazao da su na sastanu izneli i zahtev da ruska Duma donese rezoluciju o Kosovu i Metohiji, koju će dostaviti Narodnoj skupštini Srbije, kako bi poslanici konačno raspravljali o KiM".

Govoreći o optužbama da je u pismu uputio pretnje smrću predsedniku Srbije, Ristić je istakao da je to "ortodoksna laž" izneta u cilju da se skrene pažnja da pravi sadržaj pisma.

On je upitao i da li bi iko mogao da zamisli da bi ruski zvaničnici pozvali na razgovor čoveka koji preti smrću predsedniku Srbije.

Šef poslaničke grupe vladajuće koalicije u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović optužio je Slavišu Ristića da je uputio otvoreno pismo u kojem preti ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Prema njegovim rečima, Ristić je u pismu upućenom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, naveo da će Aleksandar Vučić, "ukoliko pokuša da postigne mir i potpiše sporazum sa Prištinom, završiti kao ubijeni premijer Zoran Đinđić".Poslanica Dveri Marija Janjušević upitala je da li je tačno da Odbor za spoljne poslove EU priprema dokument o saradnji Srbije i Kosova, koji bi se završio priznanjem.

Ona je zatražila odgovor od predsednika da li je tačno da je to prihvatio još 2014. godine prilikom otvaranja pregovora o članstvu.

"To što sada pokušava da svoju veleizdaju prebaci na građane putem referenduama je običan kukavičluk jer se nikada ni jedna država nije odrekla 15 odsto svoje teritorije", rekla je Janjušević.

Poslanici su iskoristili svoje pravo i postavljali su pitanja o dostupnosti institucija osobama sa invaliditetom, stečaju Azotare u Pančevu, o razlozima za neiskorišćavanje kredita dobijenih od stranih banaka zbog kojih je plaćeno 4,4 miliona evra, kao i o stanju u medijima, posebno zbog konkursa Ministarstva kulture i informisanja na kojem je produkcijska kuća GFC dobila 3,5 miliona dinarada iako je priložila netačnu dokumentaciju.

(Beta, 07.17.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »