Stamatović: SPC da spreči potpisivanje sporazuma preseljenjem u Peć

Beta 19.07.2018

Jedini adekvatan odgovor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na namere da se potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom jeste "najhitnije" vraćanje njenog sedišta u Pećku patrijaršiju, ocenio je danas predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović.

On je kazao da je to jedini način da se spreči navodna namera (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da Kosovo i Metohiju  "izruči u ruke NATO okupatorima i albanskim teroristima".

U saopštenju njegovog pokreta se apeluje i na Sinod SPC da postupi u skladu sa stavom iznetom tokom majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, koji kaže da je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije najvažniji nacionalni zadatak i poruka obavezujuća "kako za svetovne, tako i duhovne vlasti".

"Vraćanje sedišta SPC iz 'beogradskog kruga dvojke' u njen zavičaj ne bi bila samo poruka da Srbija ni po koju cenu neće odustati od Kosova, već i jasna poruka Vučiću da crkva nikada više neće biti oruđe svetovnih vladara u njihovom ratu protiv sopstvenog srpskog naroda", rekao je Stamatović.

(Beta, 07.19.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »