Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

Beta 22.07.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.

Obraćajući se novinarima posle obilaska radova na rekonstrukciji beogradskog Urgentnog centra, Vučić je kazao da je u tu svrhu uloženo oko 8,5 miliona evra kao i da će radovi biti završeni do kraja godine.

"Srećan sam što danas ovde vidimo radnike, ovde 50-60 godina nije menjan crep a stolarija kao da nije. Lekari i medicinske sestre ovde rade u užasno teškim uslovima ali uslovi će biti mnogo drugačiji, lekari će dobiti nove sobe a pacijenti sobe u kojima su nekada bili lekari, sve će mirisati na čisto i uredno", kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da zdravstvo predstavlja sliku standarda jedne zemlje, Vučić je kazao da će i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu biti izgrađani "najmoderniji klinički centri poput onog u Nišu".

"Više desetina godina ništa sem malih i sporednih radova nismo mogli da uložimo u ove centre a danas kupujemo najmodernije mašine poput iks-noža koji će nam omogućiti da uštedimo značajan novac jer je državu svaki tretman tim nožem u inostranstvu koštao 20.000 evra", kazao je Vučić.

On je dodao da je "zamolio" premijerku Anu Brnabić i ministre Vlade Srbije da se posebna pažnja posveti lekarima i naročito medicinskim sestrama zbog kako je rekao, njihovog velikog odliva iz Srbije.

"One rade najteži mogući posao i hoćemo da zaustavimo njihov odliv iz Srbije", kazao je Vučić dodajući da država razume da treba da poveća plate medicinskim sestrama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će nova zgrada od 700 kvadrata, u kojoj su smešteni iks-nož i prateća oprema, početi sa radom 1. oktobra.

"To je aparat koji će tretirati sve tumore manje od pet centimetara sem tumora na glavi a koji ne mogu da se operišu. Od sada pacijenti neće morati za to da idu u inostranstvo", kazao je Lončar.

On je dodao da prva faza rekonstrukcije Urgentnog centra obuhvata sređivanje tavanskog prostora i razmeštanje bolničkih i lekarskih soba.

(Beta, 07.22.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »