Tači: Neće biti podele Kosova, o Albancima u Preševskoj dolini u Briselu

Beta 26.07.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ne može biti podele Kosova.

"Podele neće biti, konačni sporazum u dijalogu će biti sporazum između dve suverene zemlje", kazao je Tači na konferenciji za novinare posle susreta sa gradonačelnicima opština iz Preševske doline koji danas borave u Prištini.

Upitan da li današnji sastanak sa liderima Preševske doline može biti povezan sa poslednjim informacijama o mogućnosti razmene teritorija, kosovski predsednik je rekao da je to bio sastanak sa liderima prševske doline, a ne predsednikom Srbije i da sa njima ne može razgovarati na tu temu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da su šanse za dogovor sa Beogradom, u vezi sa zahtevom Albanaca na jugu centralne Srbije da budu deo dijaloga u Briselu, minimalne.

Tači je rekao da je pažljivo slušao stavove predstavnika Albanaca, ali da, prema njegovim rečima, "konačan dogovor neće uticati na suverenitet".

Tači je još jednom rekao da će Kosovo iskoristiti sva demokratska sredstva za zaštitu prava Albanaca u Preševskoj dolini i obećao pomoć i podršku svih kosovskih institucija.

Predsednik Demokratske partije Albanaca, Ragmi Mustafa izjavio je "da je legitimno pravo Albanaca Preševske doline da odluče o svojoj sudbini i da postoji potreba uključivanja pitanja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu u završnu fazu razgovora" Beograda i Prištine.

"Dugo smo razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini. Ovo je bio sastanak sa predsednikom Kosova kako bi se dodatno objasnila neophodnost rešavanja problema Preševske doline", naveo je Mustafa.

Kako je istakao, Albanci su se referendumom od 1. do 2. marta 1992. izjasnili za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom.

"Možda će to biti istorijski trenutak mirnog rešavanja problema, kao jedinstven primer u svetu, kroz priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i dela Preševske doline", rekao je Mustafa na konferenciji za medije.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, posle sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca i Preševa u Prištini, da će se u Briselu razgovarati o problemima Albanaca iz te tri opštine.

"Rešavanje problema Albanaca iz preševske doline naći na pregovaračkom stolu u Briselu prilikom naredne runde razgovora sa zvaničnim Beogradom", preneli su danas lokalni mediji na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu.

Albanski odbornici iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa su 14. jula na zajedničkoj sednici koja je održana u Bujanovcu usvojili deklaraciju kojom su "ovlastili predsednika premijera kao i pregovarački tim Kosova da ih zastupa u pregovorima sa Beogradom u Briselu", tražeći reciprocitet u odnosu na prava koja imaju Srbi na severu Kosova.

Tači je u izjavi za novinare naveo da očekuje da će "biti veoma teško, gotovo nemoguće da se realizuju želje Albanaca iz preševske doline, ali da će njihovi zahtevi svakako biti izneti za pregovaračkim stolom".

On je rekao da očekuje da će "iznošenje problema Albanaca iz preševske doline za pregovaračkim stolom u Briselu izazvati dodatne poteškoće", kao i da ne očekuje da će Srbija tim povodom poboljšati pristup prema Albancima u tri opštine na jugu.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je nakon sastanka u Prištini rekao da nijedan od tri dosadašnja sporazuma koji su potpisani uz podršku međunarodne zajednice, o unapređenju položaja Albanaca u ovim opštinama, nije dao rezultate.

"Demokratija koja se pominje da se unapređuje u Srbiji nije još viđena u preševskoj dolini", rekao je Kamberi i dodao da "rešavanje problema u preševskoj dolini ne može da ostane u zapećku jer bez rešenja tih problema ne može biti stabilnosti na Balkanu".

Sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini prisustvovali su i predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu, kao i predsednik opozicione Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa i predsednica preševskog ogranka Partije za demokratsko delovanje Ardita Sinani.

(Beta, 07.26.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »