Vučić: Nadam se da će SAD da poštuje suverenitet i nezavisnost srpskog naroda

Beta 27.07.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada i da veruje da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i države, kao što Srbija ceni slobodu i snagu i nezavisnost SAD."Da jedni druge jednako poštujemo i da Amerika poštuje Srbiju kao što Srbija poštuje Ameriku", rekao je Vučić u Arhivu Srbije na otvaranju izložbe "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" povodom 100 godina od Srpskog dana u vašingtonu.

On je kazao da je ovo važan dan u istoriji Srbije i da veruje da su odnosi Srbije i SAD višeslojni, višeznačni, kao i da Srbija mora da teži što boljim odnosi sa tom velikom, najvećom silom.

Vučić je kazao da je poslednjih 30 godina u odnosima sa SAD bilo teško, da su se Srbija i Amerika oko malo čega oko vitalnih tačaka usaglašavale.

"Ali zahvaljući trudu Arhiva Srbije mi danas imao priliku da vidimo značajnu dokumentaciju koja je obležila našu istoriju i koja ukazuje sa kako i koliko poštovanja i respekta smo se obraćali jedni drugima i kako je jedna mali narod uspevao da bude važan partner jednoj takvoj sili kao sto su SAD", dodao je Vučić.

On je naveo da Srbija ne očekuje od SAD nešto više od onoga što ona u skladu sa svojim interesima može da da, ali da Srbija isto tako ne može da pruži više od onoga što su njeni interesi.

"Amerika može da nam pomogne tako što će hteti da nas čuje kao ravnopravnog sagovornika koji se ne prenemaže i ne moli, već argumentovano zastupa svoje interese. Više od toga i nemamo razloga da tražimo", kazao je Vučić.

Kako je istakao, ono što Srbija hoće je prijateljstvo i partnerstvo i da u miru zajedno sa SAD "stvara nove (Nikola) Tesle i (Mihajlo) Pupine". "Razmena najboljeg je recept za dalje odnose", rekao je Vučić.

Ambasador SAD Kajl Skot je rekao da SAD i Srbija imaju više od dugovečnog prijateljstva i da je 1918. strana zastava, srpska, prvi put bila istaknuta na Beloj kući.

On je naveo da su danas otvorena izložba i 100. godišnjica isticanja srpske zastave u Vašingtonu "važno poglavlje u prijateljstvu".

Kako je rekao, predsednik Vudro Vilson je tada želeo da oda počast zajedničkoj borbi za slobodu i nezavisnost. Ulogu u tome je imao i Mihajlo Pupin.

"Pupin je doprineo takvom odnosu, ali nije bio jedini, niti je 1918. bila jedinstvena po tom pitanju. Srbi su obogatili Ameriku u svim oblastima", rekao je Skot.

On je izjavio da dokumenti iz perioda Prvog svetskog rata, ali i kasnijih vremena, otkrivaju ne samo poštovanje i divljenje Amerikanaca prema Srbima već i naklonost, i u tom smislu je pomenuo telegram predsednika Vilsona iz 1918. u kom pominje "duboko prijateljstvo".

"Amerikanci su prepoznali sopstvenu ljubav prema slobodi i nezavisnosti u borbi Srbije u Prvom svetskom ratu", rekao je ambasador SAD.

Kako je rekao, SAD danas podržava napore Srbije da se očuvaju mir i stabilnost kao i reforme koje Srbija sprovodi.

(Beta, 07.27.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »