Vučić: Srbija će biti spremna na sve izazove, sačuvaćemo mir, ali nećemo dozvoliti novi pogrom

Beta 04.08.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na Savetu za nacionalnu bezdednost doneto više mera i odluka koje se odnose na Vladu Srbije, pripadnike Vojske Srbije i drugih snaga bezbednosti kako bi se pojačala borbena gotovost i Srbija bila spremna na sve izazove.

On je novinarima u Beogradu posle sasatanka sa srpskim patrijarhom Irinejom rekao da Srbija treba da bude dovoljno sposobna da kao vojno neutralna zemlja može da obezbedi mir našoj deci i budućnosti.

"Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti nove Oluje. Svi znaju da ne govorim nešto što bi predstavljalo prazne priče i što ne bismo činili. Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih Oluja neće biti i srpska država ih neće dozvoliti", istakao je Vučić.

On je odbacio navode da su Priština i Beograd u dogovoru želeli da izazovu incidente i kazao da su proteklih deset dana različite svetske službe uplitale u politički i medijski život i dovele do toga da moraju da odgovaraju na tračeve, a ne o tome da Priština nije sprovela jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

"Trebalo bi danas da budemo srećni da se nešto dogodilo, da je formirana ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik", rekao je Vučić.

On je kazao i da neće dozvoliti da se "sa nama sprda ceo svet" i da se dozvoljava da Priština ne ispuni ništa a Srbi sve.

Predsednik Srbije je negodovao zbog navoda da je "sa Prištinom dogovarano da se ubijaju Srbiji kako bi se ostvarili politički interesi".

"Nema tog lekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gde se to desilo, nikada i nigde", istakao je Vučić i poručio da ne drže pridike oni koji su svoju "državnost promenili u kosovarsku".Kompromisno rešenje za Kosovo za sada ni na vidikuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za sada nema kompromisnog rešenja za Kosovo i da ono, kako je ocenio, "nije ni na vidiku".

Vučić je novinarima posle razgovora sa srpskim patrijarhom Irinejem rekao da će o tom rešenju govoriti ako bude moguće da se dođe do njega.

"Takvog rešenja za sada nema, a mislim da nije ni na vidiku", kazao je predsednik Srbije, dodajući da nije optimista s tim u vezi.Vučić sa patrijarhom razgovarao o položaju Srba u regionu i o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa srpskim patrijarhom Irinejom razgovarao o položaju Srba u regionu i na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarali smo o položaju našeg naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, posledicama zločina u akciji Oluja, demografiji i katastrofalnim demografskim kretanjima i o neophodnosti preduzimanje daljih ozbiljnih neophodnih mera za osptanak srpske nacije i srpskog naroda", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa patrijarhom.

On je naveo da je patrijarha upoznao o sadržini razgovora koji se vodi u Briselu sa Prištinom. Vučić je kazao da je patrijarhu na otvoren način rekao šta misli i o Kosovu i Metohiji i o svim drugim važnim pitanjima da je zadovoljan što ga je patrijarh slušao, ali i što je on od njega čuo sve što misli crkva.

Pozivamo Hrvatsku da učini nešto za Srbe iz Hrvatske Predsednik je kazao da Srbija mora da učini nešto da bi krajiški Srbi imali ista prava kao svi drugi Srbi i pozvao hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za Srbe iz Hrvatske.

On je, posle sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejem u Beogradu, rekao novinarima da je godišnjica hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" 1995. za Srbe "jeziva".

"Danas je težak dan, kako vreme prolazi vidimo kakve je to tragične posledice ostavilo. Hrvati su srećni zbog srpske nesreće, a mi smo tužni zbog patnje našeg srpskog naroda", rekao je Vučić i dodao da "nije siguran" da je savest Hrvata čista povodom akcije "Oluja".

On je rekao da su na obeležavanje 23. godišnjice stradanja Srba u "Oluji" pozvani i zvanični predstavnici Srba iz Hrvatske, koji ne mogu da se raduju hrvatskoj pobedi.

Vučić je kazao i da očekuje da Srbi i Hrvati sarađuju u budućnosti.

"U budućnosti očekujem, jer i jedni i drugi gubimo stanovništvo, da ćemo morati mnogo bliže da sarađujemo", rekao je Vučić.

Upitan kako reaguje na dodelu odlikovanja generalima Hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču, komandantima "Oluje", on je rekao da Srbija tom odlukom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović "nije oduševljena", ali je i dodao da će Beograd nastaviti nastaviti da radi na popravljanju pozicije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

(Beta, 04.08.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »