Sloga: Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama

Beta 10.08.2018

Sindikat Sloga danas je ocenio da je iznos minimalne cene rada u Srbiji uslovljen netransparentnim dogovorima vlasti i stranih investitora, umesto da se određuje socijalnim dijalogom predstavnika većeg broja sindikata i velikih i malih firmi.

 

"Priča o minimalcu u Srbiji je odavno devastirana nepostojećim i fingiranim socijalnim dijalogom dva reprezentativna sindikata, malog udruženja Unije poslodavaca i države u instituciji zvanoj Socijalno-ekonomski savet (SES)", istakla je Sloga u saopštenju.

Navedeno je da strani investitori dolaze u Srbiju da bi ulagali u "šrafciger industriju" zbog jeftine manuelne radne snage i često visokih subvencija.

"U takvim fabrikama i pogonima radnici rade za minimalac unapred dogovoren između države i stranih investitora, eventualno koji procenat više, budući da im se kroz isplatu zarade često uračunava topli obrok i prevoz do posla, a što dokazuju dosadašnji brojni štrajkovi i protesti radnika nezadovoljnih zaradama i uslovima neplaćenog prekovremenog rada kod stranog poslodavca", ukazala je Sloga.

Dodaje se da "takvu lošu situaciju radnika kod stranih poslodavaca koriste i mnogi domaći neodgovorni poslodavci, posebno po unutrašnjosti Srbije gde ima mnogo nezaposlenih i sve više gladnih ljudi, pa pojedini radnici u trgovinama, trafikama, kafićima, pekarama i na sezonskim radovima" primaju manje i od "minimalca".

"Jedan od načina da se odredi veća minimalna cena rada je da se predefinišu učesnici Socijalno-ekonomskog saveta i da se uključe i drugi sindikati, ali i predstavnici velikih i malih stranih investitora", navela je Sloga i dodala da je drugi, mnogo efikasniji način, "da se sinhronizovanim štrajkovima po čitavoj Srbiji strani i domaći poslodavci nateraju na veće zarade".

Taj drugi način je, smatra sindikat Sloga, mnogo bliži realnosti nego iskrena želja za socijalnim dijalogom.

(Beta, 08.10.2018)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »