Vašington post: Karl Bilt protiv podele Kosova

Beta 11.08.2018

Bivši Visoki predstavnik za BiH i bivši premijer Švedske Karl Bilt izjavio je da se protivi promeni postojećih granica na Kosovu ocenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbednost na Balkanu.

Bilt je u autorskom tekstu objavljenom u Vašington postu naveo da bi primena granice "ponovo otvorila debatu o budućnosti BiH" i dodao da je "još teže i opasnije pitanje Makedonije u kojoj Albanci čine značajni deo populacije".

"Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom", naveo je Bilt.

Bivši švedski premijer smatra da bi "zamena teritorije između Srbije i Kosova bila opasna".

"To je opasno. Vašington i Brisel moraju da shvate tu opasnost. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno početkom devedesetih i ostalo je tako do danas", ocenio je Bilt.

Prema njegovim rečima, ideja o "razmeni teritotija" na Balkanu nije nova i da je ta ideja "cirkulisala godinama u Beogradu ali je nedavno privukla i pažnju u albanskim krugovima".

"Politika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država do sada je bila veoma jasna - granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji treba da ostanu na mestu, a rešenja treba tražiti u njihovom okviru", dodao je Bilt u autorskom tekstu pod naslovom "Dalja balkanizacija Balkana je recept za katastrofu".

(Beta, 08.11.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »