PUPS: Dijaspora kroz zadrugarstvo može da pomogne oporavak nerazvijenih područja

Beta 14.08.2018

Novac koji je Vlada Srbije namenila za razvoj zadrugarstva, udružen sa sredstvima dijaspore, mogao bi za koju godinu da promeni sliku nerazvijenih područja, saopštila je danas Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Državljani Srbije iz dijaspore, kako se navodi, u prvih pet meseci ove godine poslali su doznake u vrednosti oko 1,3 milijarde evra.

"Realna cifra koja u Srbiju stiže neformalnim kanalima je znatno viša, tako da bi, uz konkretnu ponudu države, dobar deo ovih sredstava mogao da uđe u investicije i novo zapošljavanje, a ne u ličnu potrošnju kao sada", ocenio je PUPS.

Dodaje se da mnogi potencijalni investitori iz dijaspore potiču iz istočne i južne Srbije, najnerazvijenijih područja.

U razgovorima sa uspešnim ljudima iz dijaspore koji su već iskazali interesovanje za ulaganje u svoj rodni kraj ocenjeno je da bi se investiranjem u razvoj zadrugarstva mogla oživeti srpska sela koja su pred gašenjem, istakao je PUPS.

Ta stranka na vlasti je navela da se "jedan od prvih pozitivnih, vidljivih rezultata ogleda i u tome da su već i same zadruge počele da se udružuju, stvarajući tako zaokružene sisteme poljoprivredne proizvodnje".

(Beta, 08.14.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »