Zukorlić: Vučić ima moju podršku, ali promena granica je najrizičnije rešenje kosovskog ...

Beta 16.08.2018

Predsednik Stranke pravde i pomirenja i poslanik Muamer Zukorlić izjavio je da podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u rešavanju kosovskog pitanja, ali da je promena granica na Balkanu najrizičnije rešenje, preneo je danas Kurir.

Zukorlić je kazao da je potrebno da Vučić razjasni šta znači razgraničenje, jer to može biti priznavanje postojećih granica, ali može biti i njihova promena.

"To poslednje je najrizičnije, jer nigde na svetu, a posebno na Balkanu, nemamo ozbiljnih primera da je do promene granica došlo bez sukoba", ocenio je Zukorlić.

On je dodao da su teorijski moguće promene granica uz saglasnost obe strane, ali da su u rešavanju kosovskog pitanja uključene međunarodne sile, pa to nije samo bilateralno pitanje.

"Nije loše imati više predloga kojima bi se prišlo mirnije i bez gorčine. U svakom slučaju, Vučić ima moju podršku u rešavanju kosovskog pitanja", dodao je Zukorlić.

Zukorlić je komentarišući predlog Bošnjačkog nacionalno veća (BNV) za promenu imena škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju ocenio da lider tog veća Sulejman Ugljanin zlopotrebljava važne teme za Bošnjake u predizborne svrhe zbog izbora koji će biti održani 4. novembra.

"On (Sulejman Ugljanin) sada pokušava da se predstavi kao veliki patriota, a kada bi dobio izbore, opet bi bio onaj isti koji budžet tog veća koristi u lične svrhe. Finansijski izveštaj je pokazao da je Ugljanin čak dve trećine budžeta BNV iskoristio u lične svrhe - na putne troškove i reprezentcije", ocenio je Zukorlić.

On je dodao da bi trebalo da se imena škola, ulica i javnih ustanova od nacionalnog i kulturnog značaja za Bošnjake usklade sa njihovom kulturom i tradicijom tamo gde čine većinu stanovništva, ali da to treba raditi kroz "rasterećen dijalog, u dogovoru sa državnim nadležnim institucijama".

(Beta, 08.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »