Jeremić: Status Kosova je za Savez za Srbiju jedno od najvažnijih državnih pitanja

Beta 05.09.2018

Predsednik Narodne stranke i član Predsedništva Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je danas u Čačku da je rešavanje budućeg statusa Kosova jedno od najvažnijih džavnih pitanja i da će se Savez protiviti svakom aktu koji bi za posledicu imao međunarodnu afirmaciju Kosova kao države, uključujući i članstvo Kosova u Ujedinjene nacije.

Jeremić je rekao na konferenciji za novinare da je jedan od najvećih problema što danas niko u Srbiji osim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića ne zna kakva je državna politika prema Kosovu.

"Mi mesecima pokušavamo u Skupštini Srbije da iniciramo diskusiju o tome gde se nalazi proces pregovora oko Kosova, ali se vlast oglušava. Iz međunarodnih izvora koji su nam dostupni saznali smo da se na pregovračkom stolu nalazi dokument koji podrazumeva precrtavanje granice Republike Srbije, kao i korekciju linije razgraničenja između pokrajine Kosova i ostatka Srbije", rekao je Jeremić.

On je dodao da dokument u kome se govori o vrsti razgraničenja ima važan paragraf koji dosad nije bio predmet pregovora, a to je da Srbija i Kosovo jedne druge u budućnosti neće blokirati za članstvo u međunarodnim organizacijama, što vodi Rezoluciji o članstvu Kosova u UN koja bi bila usvojena u Savetu bezbedbosti jer Rusija i Kina na nju ne bi stavile veto budući da se Srbija s tim saglasila.

Jeremić je ocenio da će Vučić rešavanje statusa Kosova pokušati da veže s izbornim procesom kako bi podelio odgovornost za potpisivanje takvog akta s građanima.

"Mislim na nove parlamentarne izbore koji bi bili održani tako da Vučić kaže ako SNS pobedi stavljam potpis. Takvi izbori bi bili puni neregularnosti i izborne krađe, a očekuje se da međunarodna zajendica okrene glavu od tih neregularnosti jer nakon pobede SNS-a dolazi do potpisa", rekao je Jeremić.

On je dodao da između Vučića i međunarodne zajednice "postoji dil".

"Mi treba da Kosovo pustimo u UN, zajedno sa Preševom, a da za uzvrat dobijemo Vučića još četiri godine na valsti. To je dil i Savez za Srbiju će se tome suprotstaviti kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je međunarodna podrška jedan od važnijih elemanta Vučićeve vlasti i dodao da ona mora biti prekinuta, što je bez ujedinjenja opozicije bilo, kako je rekao, "nezamislivo".

"Sada kada postoji nukleus ujedijne opozicije, postoji sagovornik međunarodne zajednice i na Zapadu i na Istoku, sa kojom može da se razgovara. Vučić više nije jedina adresa", rekao je Jeremić.

Član Predsedništva Saveza za Srbiju Dragan Đilas je rekao da je budućnost Srbije u dogovoru dve demokratske opcije, građanske i nacionalne.

"Mi se već 30 godina delimo na taj način, delimo se na patriote i manje patriote, na levičare i desničare i samim tim delimo Srbiju. Krajenje je vreme da u Srbiji oko svih državnih najvažnijih pitanja napravimo konsenzus i da srpski narod ima neke strateške dokumente koji će služiti da ko god dođe na valst treba toga da se pridržava, a ne da svako ko dođe na vlast to menja i kreće sve iz početka", rekao je Đilas.

Predsednik Dveri i član Predsedništva Saveza za Srbiju Boško Obradović je najavio da će početi formiranje pokrajinksih i loklnih saveza koji će činiti odbori članica Saveza na republičkom nivou i da oni mogu biti širi od republičkih.

"Doborodošli su svi koji su prava opozicija aktuelnoj vlasti", rekao je Obradović i dodao da članice Saveza ne mogu sarđivati sa SNS ni na jednom nivou.

Predsednik Udurženja sindikata Srbije Sloga i prvi predsedavajući Predsedništva Saveza Željko Veselinović rekao je da svaka organizacija koja želi da pristupi Savezi treba da uputi pismeni zahtev za prijem.

On je dodao da već postoji više desetina neformalnih zahteva i molbi za prijem u članstvo Saveza.

Konferencija za novinare Saveza za Srbju održana je u prostorijama Dveri u Čačku, a za večeras u 18 časova najavljena je tribina Saveza u Gornjem Milanovcu u Norveškoj kući.

(Beta, 09.05.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »