Krkobabić s pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu o razvoju zadrugarstva

Beta 06.09.2018

 Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da je u Srbiji formirano 300 zadruga, jer bez udruživanja poljoprivrednih gazdinstava "nema boljitka".

On je novinarima pre sastanka sa pokrajinskim sekretarom Vojvodine za poljoprivredu Vukom Radojevićem i predsednikom Zadružnog saveza Vojvodine Radisavom Jovanovim rekao da zadruge ne formira to ministarstvo, već samo pomaže poljoprivrednicima da ih sami osnuju.

"Koncept oživljavanja zadruga se zasniva na saradnji republičke i pokrajinske vlade i lokalne samouprave", rekao je Krkobabić.

Dodao je da su zadruge segment gde se republička i pokrajinska vlada apsolutno podudaraju.

"Spremni smo da zajednički delujemo u oživljavanju zadruga u Vojvodini gde su i nastale i bile najvitalnije i najuspešnije", rekao je ministar.

Istakao je da su obe vlade spremne da pomognu da se udruže poljoprivredna gazdinstva i tako "prevaziđu ključni problem" malog poseda od oko 2,5 hektara po domaćinstvu.

Posedi domaćinstava u centralnoj Srbiji su, prema njegovim rečima, u proseku oko 4,5 hektara, a u Vojvodini oko 11 hektara, a "udruživanjem u zadruge poljoprivrednici mogu postati robni proizvođači kao u evrpskim zemljama".

"Izazovi tržišta se lakše prevazilaze udruživanjem", rekao je Krkobabić i podsetio da je prva zadruga formirana 1846. godine u Bačkom Petrovcu.

Radojević je rekao da je sastanak sa Krkobabićem potvrda spremnosti da se koordiniraju aktivnosti republičke, pokrajinske vlade i lokalnih samouprava u formiranju zadruga i istovremeno oživljavanju sela.

"Nema jakih sela bez jakih zemljoradničkih zadruga", rekao je Radojević.

Ocenio je da je program ministra Milana Krkobabića o oživljavanju zadruga "iskorak, posebno što je prepoznao mogućnost formiranja složenih zadruga po ugledu na evropske zemlje". 

"Pokrajinska vlada je prvi put prepoznala zemljoradničke zadruge kao korisnike bespovratnih sredstava prošle godine i nastavila je subvencije i ove godine", rekao je pokrajinski sekretar.

Istakao je da pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava kupovinu opreme za intezivnu poljoprivrednu proizvodnju, sistema za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, proizvodnju pod plastenicima, nabavku opreme za hladnjače, opreme za stočarske farme i preradu mleka, a prvi put je subvencionisana oprema za preradu grožđa u vino.

Jovanov je istakao da je Zadružni savez Vojvodine "zadovoljan susretom ministra Krkobabića i pokrajinskog sekretara Radojevića jer ono što je uradio kabinet ministra i pokrajinski sekretrijat za poslednje dve godine nije urađeno za poslednjih 170 godina". 

"Treba da nastavimo saradnju radi dobrobiti onih koji ostaju na selu", rekao je Jovanov i podsetio da je u poslednjih dve godine osnovano 11 specijalizovanih zadruga.

Ceo video materijal možete da pronađete OVDE

(Beta, 06.09.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »