BBC vesti na srpskom

Sjedinjene države „spremne da ponovo započnu pregovore" sa Severnom Korejom

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je cilj da se Severna Koreja denuklearizuje do "januara 2021".

BBC News 20.09.2018
Slika Kima i Muna projektovana na veliki pano u Pjongjangu
AFP
Slika Kima i Muna projektovana na veliki pano u Pjongjangu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo je rekao da je spreman da ponovo pregovara sa Pjongjangom, u cilju denuklearizacije Severne Koreje do „2021. godine".

Razgovori između dve države su prekinuti nakon uopštenog dogovora koji je postignut početkom godine.

Međutim, tokom razgovora između predstavnika Južne i Severne Koreje, Kim Džong Un je pristao da zatvori jedan od većih nuklearnih pogona.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In održao je do sada neviđeni govor pred desetinama hiljada Severnokoreanaca.

Kim je „pristao na neke od načina kojim će se sprovesti denuklearizacija" na korejskom poluostrvu nakon samita sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Pompeo je izjavio da su „zbog ovih važnih obećanja SAD spremne da ponovo započnu razgovore".

U izjavi stoji da je pozvao ministra spoljnih poslova Ri Jong-hoa da se sastane sa njim u Njujorku sledeće nedelje, a drugi sastanak između predstavnika Severne Koreje i SAD biće održan u Beču.

„To će označiti početak pregovora koji će transformisati odnose SAD i Severne Koreje kroz proces denuklearizacija, koji će biti završen u januaru 2021, što je potvrdio predsednik Kim. Time će biti ostvaren trajan i stabilan mir na korejskom poluostrvu", rekao je Pompeo.

Januar 2021. je prvi konkretan rok koji je do sada javno ponudila bilo koja od ovih strana.

Šta se desilo na samitu?

Pogon za lansiranje nuklearnih projektila
AFP
Do sada nije bilo konkretnih datuma za završetak denuklearizacije

Glavna tema na samitu između predsednika Južne i Severne Koreje bila je denuklearizacija.

Kim je izrazio spremnost da ugasi nuklearni pogon u Jongbajonu, gde su navodno napravljeni projektili korišćeni u nuklearnim probama, samo ako SAD uzvrate nekom recipročnom merom.

Dopisnica BBC-ja iz Seula Lora Biker kaže da će SAD najverovatnije inicirati potpisivanje mirovnog dogovora kojim bi se zvanično obustavio korejski rat.

Konvoj koji je pratio automobil u kome je bio predsednik Mun
AFP
Konvoj koji je pratio automobil u kome je bio predsednik Mun

Lideri Severne i Južne Koreje posetiće planinu Paektu, koja ima veoma značajno mesto u korejskoj mitologiji. Na granici između Južne i Severne Koreje nalazi se vulkan.

Šta ovo znači za Sjedinjene Države?

Tramp je pozdravio dogovore, koje je opisao „neverovatnim napretkom" i na Tviteru iskazao svoju podršku samitu Kima i Muna.


SAD i Severna Koreja su održale istorijski sastanak u junu, kada su se Tramp i Kim uopšteno dogovorili oko denuklearizacije.

Od tada nije bilo daljih koraka, niti su bilo kakvi rokovi pomenuti, a iznenadno otkazivanje Pompeovog puta u Pjongjang u avgustu izazvalo je spekulacije da su odnosi lošiji nego pre samita.

Mnogi poznavaoci regiona upozoravaju da do sada Severna Koreja nije preduzela značajnije korake kako bi obustavila svoj nuklearni program i ovonedeljni samit ne daje dovoljno naznaka da će se to i desiti.

Ali Tramp je uveren da će Severnokorejci ispuniti svoj deo dogovora, nedavno izjavivši da će on i Kim „dokazati svima kako nisu u pravu", nakon što je dobio poziv od severnokorejskog lidera za drugi samit.

(BBC News, 09.20.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »