Jakšić (SRS): Najoštrije se protivimo rušenju Spensa

Beta 24.09.2018

Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini grada Novog Sada Đurađ Jakšić izjavio je danas da se ta stranka najoštrije protivi ideji gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da rušenje Sportskog i poslovnog centra Vojvodine (Spens) bude jedno od rešenja za nagomilane probleme tog centra.

Jakšić je na konferenciji za novinare rekao da je Spens jedan od simbola Novog Sada i jedinstveni višenamenski sportski objekat u Srbiji, zbog čega Grad Novi Sad kao osnivač "mora stati iza leđa svog javnog preduzeća".

"Ne može se očekivati od Spensa da pravi novac i profit, jer je u pitanju dominantno sportski objekat. Ne postoji objekat toga tipa koji može sam sebe da izdržava, bez dotacija iz budžeta. Spens je dom desetina hiljada dece koja se bave sportom u Novom Sadu i kao takav je nezamenljiv", kazao je Jakšić.

Dodao je da bi eventualnim rušenjem Spensa, grad od skoro pola miliona stanovnika, ostao na jednom javnom zatvorenom bazenu, ostao bi bez sale za borilačke sportove, streljane, kuglane, ledene dvorane, male i velike sale, a nijedan novi, moderan objekat ne bi mogao da to nadomesti.

Jakšić je ocenio da je "zbog dugogodišnje nebrige i maćehinskog odnosa" onih koji su bili na čelu tog javnog preduzeća, Spens zapao u probleme i zapušten je.

"Spens je zapušten, jer nema plana, programa i kontinuiranog ulaganja u ovaj objekat. Unazad više od 20 godina, sva rukovodstva na Spensu su načinila ogromnu finansijsku štetu", rekao je Jakšić.

Po njegovinm rečima, prilika za rešenje velikog dela problema koji muče Spens propuštena je "zbog tvrdoglavosti i samovolje" predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji je, kako je ocenio, "avanturistički" ušao u projekat izgradnje nove poslovne zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV).

"Umesto nove zgrade RTV-a, koja će koštati preko 30 miliona evra, problem novog doma RTV je morao biti rešen iskorišćenjem smeštajnih kapaciteta na Spensu. Kompletan gornji sprat Spensa mogao je biti adaptiran i prilagođen svim potrebama RTV. Tako bi spojili lepo i korisno, a uz podršku grada i višegodišnji smeštaj RTV, Spens bi brzo stao na noge", objasnio je Jakšić.

Dodao je da je sada rešenje za Spens domaćinsko i racionalno poslovanje, celokupna refundacija troškova za korišćenje kapaciteta objekta, smanjenje broja zaposlenih i kontinuirano ulaganje u modernizaciju, pre svega u energetsku efikasnost samog objekta.

(Beta, 09.24.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »