BBC vesti na srpskom

Bil Kozbi očekuje presudu za seksualno zlostavljanje

Američi komičar mogao bi da provede ostatak života u zatvoru zbog drogiranja i zlostavljanja prijateljice.

BBC News 24.09.2018
Bil Kozbi
Reuters
Kozbi je postao zvezda tokom osamdesetih godina prošlog veka

Bil Kozbi, komičar koji je nekada bio poznat kao „američki tata", suočava se sa mogućnošću da ostatak života provede u zatvoru zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Dvodnevno saslušanje na sudu u okrugu Montgomeri u Pensilvaniji počinje u ponedeljak.

Na obnovljenom suđenju u aprilu, 81-godišnji glumac proglašen je krivim po tri tačke optužnice za seksualni napad na bivšu košarkašicu Andreu Konstand 2004. godine.

Ona je izjavila da je Kozbija gledala kao „mentora" pre nego što ju je zlostavljao.

U junu 2017. godine opisala je da joj je Kozbi dao tablete koje su je „zamrznule" pa nije mogla da spreči Kozbija da je zlostavlja.

„Nisam bila u stanju da se borim na bilo koji način", rekla je sudu.

„Želela sam da prestane."

U ponedeljak je na Tviteru objavila i pasus iz Novog zaveta o ljutnji:

Postoji čitav niz kazni na koje bi Kozbi mogao da bude osuđen.

Mogao bi da dobije kaznu zatvora od 10 godina po svakoj tački optužnice, za šta mnogi tvrde da je malo verovatno.

Postoji mogućnost i da za sve tačke optužnice dobije zbirno 10 godina.

Za osuđujuće presude nema obaveznog minimuma. To znači da bi Kozbi mogao biti osuđen na uslovnu kaznu, ili da mu se produži kućni pritvor.

Kozbi (81) pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od milion dolara, ali mora da nositi GPS uređaj za nadgledanje. On može da napustiti svoj dom uz prethodno odobrenje, ako želi da se vidi sa advokatima ili da bi otišao na lečenje.

Jedno ključno pitanje za izricanje presude je da li će Kozbi biti proglašen „seksualnim nasilnim predatorom". Ako se to desi, moraće da bude registrovan kao seksualni prestupnik za ceo život, umesto na kraći vremenski period koji određuje sudija.

Bez obzira na ishod, kazna predstavlja zapanjujući sunovrat slavnog komičara što je kulminacija decenijskih optužbi o seksualnom napadu na više od 60 žena širom SAD.

Mnogi vide njegovo hapšenje kao najveće dostignuće pokreta #MeToo - koji je pokrenuo ljude širom sveta da podele priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju.

Parola #MeeToo
Getty Images
Pokret je ohrabrio mnoge da prijave seksulano zlostavljanje

Hapšenje komičara 2015. godine dogodilo se pre #MeToo pokreta, ali pošto porota nije mogla da donese odluku, došlo je do novog suđenja na koje je 2018. pokret možda i uticao.

Sudija je dozvolio da još pet žena svedoči pod „pravilom prethodnog prekršaja", koje dozvoljava svedočenje ukoliko se otkrije obrazac u ponašanju osumnjičenog.

Profesorka prava Aviva Ornstajn kaže je za Rojters da je #MeToo „možda uticao na volju sudije da dozvoli još svedočenja".

Međutim, Njujork Tajms piše da sudija nije odobrio zahtev tužilaštva da svedoče i žene čiji navodi o zlostavljanju nisu doveli do podizanja optužnice.

Time se izbegava ponavljanje suđenja protiv bivšeg doktora gimnastičarki SAD Leri Nasara, pred kojim je svedočilo više od 100 žena.

Nasar je osuđen na najmanje 300 godina zatvora.

Iako će neki biti razočarani time što neće svedočiti, stručnjaci navode da se time skraćuje veliki deo suđenja i ubrzava saslušanje.

Kozbi bi prema tome mogao da bude osuđen kasnije u ponedeljak.

Optužbe protiv njega počele su još od šezdesetih, kada je slavni komičar počeo karijeru.

Bil Kozbi
Getty Images
Kozbi je karijeru započeo 1973, u noćnom klubu u Grinič Vilidžu

U početku je bio stend-ap komičar, ali je svetsku slavu stekao ulogama u nizu televizijskih serija, kada je postao jedno od najpoznatijih imena u domovima širom SAD.

Njegov Kozbi šou počeo je da se emituje 1984. godine i trajao je osam sezona.

(BBC News, 09.24.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »