Stamatović: Putin ne podržava ideju razgraničenja na Kosovu i Metohiji

Beta 03.10.2018

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Rusija poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i podržava očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a ne ideju "razgraničenja".

Stamatović je u saopštenju naveo da je takav stav Moskve ujedno i stav Zdrave Srbije i dodao da "može Vučić da svoje viđenje susreta sa Vladimirom Vladimirovičem 'prevodi' sa ruskog na srpski kako mu volja, ali je predsednik Putin juče bio nedvosmislen".

"Srbiji već dugo iz stvarne glavne komande Evropske unije, iz Berlina, kao Damoklov mač nad glavom prete tzv. 'modelom dve Nemačke' koji, onako kako to Vučić prevodi s nemačkog na srpski, znači pristanak na funkcionisanje Srbije i Kosova kao dve potpuno nezavisne države koje samo formalno nisu priznale jedna drugu", ocenio je Stamatović.

On je apelovao na članove vlasti koji još "nisu preduboko zagazili u Vučićev rat sa sopstvenim narodom", pozivajući se na ujedinjenje Nemačke, javno predlože dodatno "cementiranje" preambule u Ustavu Srbije o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Pitinom i izjavio posle sastanka da je naišao na razumevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i Srbiji.

On nije hteo da iznosi detalje razgovora, navodeći da ne bi bilo fer da o tome sada govori pred javnošću.

(Beta, 10.03.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »