Vučić: Budućnost Srbije su mala i srednja preduzeća

Beta 06.10.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sremskoj Mitrovici da drvna idustrija treba da postane ozbiljan izvozni artikal Srbije i naglasio da je podsticanje preduzetništva i širenje preduzetničkog duha jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemlje.

Vučić je na otvaranju još jednog pogona italijanske firme Labor Srb u tom gradu, kazao da 80 odsto bruto društvenog proizvoda regije Veneto proizilazi iz poslovanja malih preduzeća koja nemaju više od 15 zaposlenih.

"To je ono što mora da bude budućnost Srbije. Treba nam više malih i srednjih preduzeća, da podstaknemo ljude i podignemo pretuzetnički duh. Dovešćemo mi u svako mesto veliku kompaniju, investitora, ali nama trebaju i srpski mali investitori", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od drvne industrije treba da se napravi ozbiljan izvozni artikal, posebno jer u tome nije bilo uspeha u prošlosti.

On je poručio prisutnima, da kažu malim investorima da ne traže bolje uslove u zemljama regiona, jer će Srbija dati od pet do 10 odsto bolje uslove.

"Napišite to u svojim izveštajima, Srbija će dati bolje uslove za pet do 10 odsto, nemojte da idu negde drugde, odmah da dođu u Srbiju", kazao je Vučić.

Navodeći da su Srbija i Italija veliki prijatelji, ambasador te zemlje u Beogradu Karlo Lo Kašo ocenio je da fundamentalni stub bilateralne saradnje predstavljaju ekonomski odnosi.

"Italija je odlučila da investira politički i ekonomski u Srbiju pre mnogo godina, kada su mnogi strani partneri oklevali da to urade jer smo ubeđeni da je budućnost Srbije u EU. Ponosni smo što smo bili među prvima koji su došli u Srbiju, danas smo jedan od najvećih stranih investitora jer naše fabrike u Srbiji zapošljavaju oko 5.000 ljudi", kazao je ambasador.

On je dodao da investitori iz Italije ne samo da žele da ostanu u Srbiji već i da nastave sa privrednim rastom.

"Želimo da naš ekonomski model podelimo sa mendažmentom i radnicima iz Srbije. Ovde smo da zajednički pronađemo ideje za budućnost a ne da nametnemo nešto", kazao je Lo Kašo.

Italijanska firma je u Sremsku Mitrovicu došla 2015. godine i kupila u industrijskoj zoni plac od 5,6 hektara, a danas su otvorili drugi pogon.

Do sada su radili preradu i sušenje hrastovih trupaca, a gotov proizvod pravili su u Italiji, a sada će parket i druge drvne obloge nositi oznaku "proizvedeno u Srbiji".

U prvom pogonu je radilo 45 ljudi, a očekuje se da do kraja godine posao dobije još 40.

Pre maja 2019. završetak rekonstrukcije auto puta od Hrvatske do Sremske Mitrovice

Vučić je najavio da će rekonstrukcija dela autoputa od granice sa Hrvatskom do Sremske Mitrovice biti završena pre maja 2019. godine.

On je u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije "Labor Srb" rekao da rekonstrukcija te saobraćajnice treba da pokaže investitorima da ulaze u bogatiju i uspešniju zemlju.

"Imaćemo auto put kao pistu, da se vidi da kada ulazite u Srbiju, da ulazite u bogatiju i uspešniju zemlju", rekao je Vučić.

(Beta, 10.06.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »