Stamatović: Uprkos porazu svoje politike Vučić i dalje radi na priznavanju Kosova

Beta 10.10.2018

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović optužio je danas predsednika Aleksandra Vučića da, uprkos tome što je priznao da je cela zemlja protiv predaje Kosova, i dalje tajno radi sve u cilju praktičnog priznavanja "NATO okupacije Kosova i Metohije".

Stamatović je u saopštenju kao dokaz za to naveo Vučićevu izjavu da je evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom poslao zahtev za garancije SPC da ima puno pravo raspolaganja svojom pokretnom i nepokretnom imovinom na Kosovu i Metohiji.

"Koji evropski posrednici, kakve garancije, kakve specijalne zone srpske kulturne i verske baštine na Kosovu? Nisu Srbi retke životinjske vrste da, pod paskom lovočuvara, žive u zoološkom vrtu... nije, valjda, naša crkva spala na status jadnih starosedelaca Indijanaca u rezervatima koje su im namenili beli kolonizatori? Još jednom podsećamo našeg patrijarha i međunarodnu zajednicu, a posebno naše ruske, kineske, indijske, brazilske, španske i ostale moćne prijatelje širom sveta da, niti Vučić niti bilo ko u ovoj zemlji, nema mandat da pregovara o predaji 17 odsto okupirane teritorije Srbije", naveo je Stamatović.

On je dodao da je gotovo neopaženo prošla izjava igumana dečanskog Save Janjića da će Vučić 11. novembra u Parizu razgovarati i o razgraničenju sa Kosovom.

"Kao što za Jevreje 'zemlja Izrailja', hiljadama godina nikada nije bila niti će biti 'zemlja na prodaju', tako za Srbe manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska, srednjevekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjevekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča, kao i brojni istorijski spomenici širom Kosova, moraju zauvek da ostanu deo srpske države i srpskog identiteta, a ne nekakvi Vučić-Tačijevi 'specijalni rezervati'", dodao je Stamatović.

(Beta, 10.10.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »