Nemački Leoni počeo izgradnju fabrike u Kraljevu

Beta 11.10.2018

Nemačka kompanija Leoni danas je u Kraljevu počela izgradnju fabrike kablova, četvrte u Srbiji, a vrednost investicije je 60 miliona evra.

Planirano je da prvi pogon površine 6.500 kvadrata, bude završen do kraja godine i da probna proizvodnja kablovskih setova za automobilsku industriju bude pokrenuta do početka februara iduće godine, do kada će biti uposleno više od 1.000 radnika.

Serijska proizvodnja za namečki Mercedes-benc trebalo bi da počne krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine, a da kompletna fabrika koja će imati 65.000 kvadrata bude izgrađena do 2023. godine i u njoj da radi oko 5.000 ljudi.

Leoni u Srbiji ima fabrike u Prokuplju, Malošištu i Nišu, gde je investirao oko 90 miliona evra i upošljava 6.000 ljudi.

Svečanosti povodom početka izgradnje najveće fabrike Leonija u Srbiji i prve fabrike u Kraljevu posle 30 godina prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Leoni upošljavanjem još nekoliko hiljada radnika postaje najveći poslodavac u Srbiji.

"Leoni nije želeo nikakve subvencije za investiciju u Kraljevu i otvaranje novi radnih mesta. Naša jedina obaveza je da izgradimo dobru putnu infrastrukturu", kazao je Vučić i dodao da je plan da vojni aerodorom Lađevci postane i civilni od polovine sledeće godine, što će napraviti povoljniji ambijent za Leoni.

Dodao je da će Kraljevčani praviti "najbolji mogući proizvod za Mercedes".

Zahvalio je nemačkim kompanijma koje investiraju u Srbiji i Namačkoj koja podržava Srbiju u evrointegracijama.

Obeležavanju početka radova prisistvovali su i generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks, član Borda direktora Leoni grupe Martin Štutem, ambasador Nemačke Tomas Šib i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Leoni je trenutno jedan od 15 najvećih izvoznika u Srbiji, a u njenim pogonima u Srbiji od 2009. godine proizvedeno je milion i po kablovskih sistema.

Grupa Leoni zapošljava više od 88.000 ljudi u 31 zemlji a prošle godine je imala prihod od prodaje od 4,9 milijardi evra.

(Beta, 10.11.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »