Михајловић: Држава се недовољно оштро поставила према проблему нелегалне градње

Бета 13.10.2018

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је данас да се држава недовољно оштро поставила према проблему нелегалне градње, да је за решавање тог проблема потребно много више од рада једног министарства и апеловала на грађане да не купују нелегалне објекте.

Како се наводи у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Михајловић је рекла да ће измене Закона о озакоњењу објеката и Закона о планирању и изградњи које је Влада усвојила на седници 11. октобра, донети нове могућности за ефикаснију борбу против инвеститора који граде без дозволе.

Новина у законима је то што ће за рушење нелегалних објеката, уместо досадашњег правоснажног решења, бити довољно коначно, најчешће другостепено решење којим се легализација објекта одбацује или одбија.

"У досадашњој пракси увидели смо да је једна од главних злоупотреба поступка о озакоњењу била вођење маратонских управно судских поступка за озакоњење нелегалних објеката, који у Србији у просеку трају неколико година. Очекујемо да ће ова мера донети много више уклањања нелегалних објеката него до сада", рекла је Михајловић.

Она је рекла и да је изменама предвиђена забрана "прометовања", односно трговине објеката који немају коначно решење о легализацији.

"Ова одредба усмерена је пре свега против свих оних неодговорних инвеститора који желе кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси да се обогате. Због њих уводимо ову забрану и неће моћи да тргују нелегалним објектима", објаснила је Михајловић.

Изменама закона општински и градски грађевински инспектори добиће много већа права, али и веће обавезе које треба да доведу до тога да се стане на пут градњи нелегалних објеката.

"Желим и да апелујем на грађане да не купују нелегалне објекте јер ће имати проблема са таквим некретнинама, да општински органи нелегалне објекте не прикључују на комуналну инфраструктуру, да Пореска управа не дозволи да се нелегални објекти користе за обављање било које делатности", рекла је Михајловић.

(Бета, 10.13.2018)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »