Jagland: Članstvo Srbije u SE pre 15 godina značajna odluka

Beta 18.10.2018

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland istakao je danas u Strazburu značaj odluke da Srbija 2003. postane članica SE, kao koraka koji je doprineo uspostavljanju evropskih standarda i pomirenju u regionu."Danas Srbija ima ambiciozne planove za institucionalne promene i reforme", rekao je Jagland povodom 15. godišnjice prijema Srbije u SE.

Jagland je dodao da SE ima za cilj da prati ovaj proces reformi i podsetio da je Venecijanska komisija SE dala mišljenje o nacrtima ustavnih amandmana vezano za reorganizaciju i jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Odluka Srbije da postane članica SE značila je udaljavanje od međunarodne izolacije i korak ka evropskim vrednostima i standardima koji su bili i ostali suštinski važni za ponovno uspostavljenje bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, rekao je Jagland.

U to vreme Srbija je pokazivala spremnost da se suoči sa posledicama sukoba u bivšoj Jugoslaviji iz 1990-tih, rekao je Jagland.

Kako je naveo, zahvaljujući podršci procesu pomirenja, Srbija je dobila bolju međunarodnu reputaciju.

U okviru SE, Srbija ima značajnu ulogu u regionalnom procesu izgradnje poverenja, rekao je Jagland, dodajući da Srbija preduzima inicijativu kroz podršku ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Jugoistočnoj Evropi.

Srbija je imala koristi od članstva u SE, a SE je imao koristi od članstva Srbije, ocenio je Jagland, dodajući da je "u ovim teškim vremenima za Evropu, u našem zajedničkom interesu da se taj pozitivan odnos razvija".

U Strazburu je danas svečanom obeležavanju prijema Srbije u SE prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srbija je primljena u SE 3. aprila 2003. kao deo tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore koja je postala 45. punopravna članica najstarije panevropske organizacije. Svečanom prijemu u Strazburu uz najviše zvaničnike SE prisustvovali su predsednik SCG Svetozar Marović, šef diplomatije Goran Svilanović i predsednik skupštine Dragoljub Mićunović.

(Beta, 10.18.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »