Dačić: Ogromne koristi od članstva Srbije u Savetu Evope

Beta 18.10.2018

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas je u govoru na svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Srbije u Savet Evrope istakao da je članstvom u toj organizaciji u Srbiji značajno unapređen nivo zaštite ljudskih prava, konsolidovane demokratija i vladavina prava i izvršena temeljna reforma institucija, ali i ponovio da se Srbija protivi prijemu Kosova u tu organizaciju. 

"Eventualni zahtev Prištine te vrste smatramo neprihvatljivim, jer je u punoj suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama, Statutom SE i Rezolucijom Saveta bezbednsoti UN 1244. Smatramo da SE treba da nastavi sa statusno-neutralnim angažovanjem na KiM", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Srbija ispunila gotovo sve obaveze i dužnosti preuzete prijemom u SE, da je ušla u postmonitoring proceduru u Komitetu ministara zbog čega očekuje da Parlamentarna skupština SE okonča redovnu monitoring proceduru na sledećem zasedanju.Šef srpske diplomatije naveo je i da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU, za mir i dalji razvoj regionalne stabilnosti, unapređenje dobrosusedskih odnosa i saradnje kroz dijalog.

"Rešavanje svih preostalih problema i nesporazuma u skladu sa međunarodnim pravom bitan je element naše politike u regionalnim odnosima i ona već sada daje značajne rezultate – međusobni odnosi su unapređeni što je direktno doprinelo evropskoj perspektivi regiona", rekao je.

Dačić se založio za prevazilaženje razlika i podela u Evropi kroz konstruktivan dijalog.

"Nažalost, opasnost od novih podela ponovo je aktuelna i u takvim okolnostima uzdrmani su i temelji Saveta Evrope kao jednog od najvažnijih stubova evropske institucionalne arhitekture. Razvoj događaja na tek završenom oktobarskom zasedanju Parlamentarne skupštine SE pokazao je dubok jaz i nepoverenje između dva statutarna organa koji bi mogao da ugrozi i sam sistem zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom", rekao je i naglasio da Srbija podržava napore generalnog sekretara da se aktuelna institucionalna kriza reši.

On je dodao da deli "optimizam generalnog sekretara SE da je moguće da se pronađe rešenje" i izrazio nadu da će "Savet Evrope iz možda najdublje, institucionalne krize od osnivanja izaći jači i efikasniji".

(Beta, 10.18.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »