Tači dodelio priznanje osobi koja je prva javno govorila o silovanju tokom rata

Beta 18.10.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je dodelio zvanje "Zaslužni građanin Republike Kosovo" Vasfiji Krasnići – Goodman, prvoj osobi koja je javno svedočila o silovanju koje je nad njom izvršeno tokom rata na Kosovu.Kosovski predsednik je tom prilikom rekao da je žrtvama seksualnog nasilja potrebna podrška čitavog društva.

"Danas je jedan od najjezivijih trenutaka u mom životu. Vasfije je za mene živi heroj. Ja joj se zahvaljujem na izuzetnoj hrabrosti i smelosti koju je pokazala pričajući o istini koja joj se dogodila na Kosovu tokom ʽ98-99. godine, o genocidu, etničkom čišćenju, ubistvima i silovanjima. To je primer bez premca i priča koja budi savest na Kosovu, ali treba da probudi savest i kod samog srpskog naroda i savest međunarodnog pravosuđa, jer istina se govori, ali se pravda ne sprovodi", rekao je Tači.

On je istakao da su za kosovsko društvo jedna od najbolnijih briga slučajevi silovanja oko 20 hiljada albanskih žena i muškaraca od strane srpskih paravojnih i vojnih snaga.

S druge strane, Vasfije Krasnići – Goodman se u ime svih silovanih žena zahvalila predsedniku Tačiju na podršci i odlikovanju, ali je tražila i sudsku zaštitu i pravdu.

Krasnići Godman je u trenutku kada je silovana od strane dvojice pripadnike srpskih snaga imala 16 godina i ona je prepoznala osobe koje su je silovale.

(Beta, 10.18.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »