Vučić: SAD razumele šta Srbija ne može da prihvati po pitanju Kosova

Beta 19.10.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da su SAD razumele poziciju i poruke Srbije po pitanju Kosova i formiranja kosovske vojske.

"Mislim da su SAD razumele šta Srbija ne može da prihvati i da mora da zaštiti sebe", rekao je Vučić za televiziju Pink nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

Vučić je kazao da razgovor sa Palmerom nije bio lak, jer Srbija i SAD imaju potpuno različit stav po pitanju Kosova.

"Oni Kosovo i Metohiju smatraju nezavisnom državom... Mi to ne prizanjemo", rekao je Vučić.

Rekao je da je Palmeru ukazao na strah koji Srbi na severu Kosova osećaju zbog najve formiranja kosovske vojske.

Upitan da li su "klinički mrtvi" sporazumi po kojima nije moguće osnivanje kosovske vojske, Vučić je kazao da za nekoga jesu, a za nekoga nisu.

"Moramo da sačuvamo naše ljude i njihovu bezbednost, moramo da sačuvamo Srbiju od ratova i obezbedimo ekonomski napredak", rekao je Vučić.

"Formiranje vojske Kosova veliki problem za Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija bila u velikom problemu ako bi se nastavila politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova.

Vučić je posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom rekao da je Srbija mala da bi mogla bilo šta da zahteva od Amerike ali da moli američke partnere da shvate da bi eventualno formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica.

"Ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i saterani u ćošak... ukoliko bi se politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova, nastavila", rekao je Vučić.

Palmer je rekao da SAD već dugo imaju stav da podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova i da Amerika zadržava taj stav.

"To je tranzicija kojoj će trebati neko vreme (da se sprovede) i radićemo sa našim partnerima u Prištini da bi se to izvelo i da bi osigurali da se to odvija u korist regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Palmer.

Vučić je rekao da je svestan da SAD podržavaju transformaciju BSK i da Albanci ne bi ništa ni radili da ta podrška ne postoji, ali da pokušava da im objasni da to može dovesti do velike štete i tragedije i da Vašington pokuša da razume poziciju Srbije.

"Kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost za to, oni kažu da je Kosovo nezavisna država i da ima pravo da formira oružane snage u skladu sa Ustavom. Što mi, naravno, negiramo jer je u suprotnosti ne samo sa našim Ustavom nego i međunarodnim javnim pravom", rekao je on.

Predsednik Srbije je kazao da je američkom diplomati više puta predočio da ni u jednom sporazumu ne stoji mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske.

"Nema toga ni u Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu, ni u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti kao jedinim međunarodno-pravnim aktom koji reguliše odnose na teritoriji koju mi smatramo svojom a SAD nezavisnom državom. Nema toga ni u Briselskom sporazumu a ponajmanje u sporazumu koji smo postigli sa NATO a koji podrazumeva da kosovska policija može ući na sever samo uz saglasnost NATO i lokalnih Srba", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se pribliće srpski i albanski narod i da se bolje razumeju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtonom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

"Želimo viši stepen poverenja u našim odnosima", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je kazao da je s Palmerom razgovarao i o odnosima u regionu i evropskom putu Srbije na kojem Beograd ima podršku SAD.

"Bilateralni odnosi su bolji i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privalačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava", kazao je Vučić.

Opozicija je protiv mene jer se borim da Kosovo ne bude nezavisno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas predstavnike opozicije da su se zalagali za nezavisnost Kosova kada su bili na vlasti i da se bore protiv njega upravo zato što se zalaže da to ne bude tako.

"Rešenje opozicije (za Kosovo) je nezavisnost. Jer oni su bili na vlasti 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, pa su 2009. izbacili Srbiju iz procesa odlučivanja u UN, pa su 2010. godine dobili katastrofalno mišljenje Međunarodnog suda pravde a 2011. godine su postavili carinske prelaze na Jarinju i Brnjaku, da nas razgraniče od našeg naroda", rekao je Vučić.

On je za televiziju Pink rekao da su tome doprineli tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i vlast Borisa Tadića, čiji je bliski saradnik bio jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Vučić je rekao da aktuelna opozicija nema nikakvu politiku za rešenje problema Kosova već da samo želi da se "dočepa plena i da opljačka državnu kasu".

On je ponovio optužbe da je Jeremić primao novac iz inostranstva a da je Đilas samo od 2007. do 2012. godine "od građana ukrao 25 miliona evra".

"To je pet miliona evra godišnje. I to samo šta je priznao", rekao je Vučić.

(Beta, 10.19.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »