Đorđević: Srbija uvek bila na strani pobednika

Beta 20.10.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu je izjavio da je Srbija uvek bila na starni pobednika i ona ima razloga da slaviOn je danas predvodio državnu delegaciju povodom obeležavanja godišnjice, koja se danas održava uz državne i vojne počasti.

Đorđević je tom prilikom položio venac na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Poštu su odali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR), kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

Đorđević je kazao i da je Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije donelo odluku da renovira ovaj spomen-kompleks.

"Radimo nov projekat i spomen-kompleks Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu će imati potpuno drugačiji izgled, čak i iz vazdušne perspektive", najavio je Đorđević.

U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predstavnici Vlade, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a i diplomatski predstavnici položili su vence kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali.

Temelj Srbije i Rusije slovenstvo i pravoslavlje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je na Konferenciji mladih lidera Srbije i Rusije izjavio da su "slovenstvo i pravoslavlje" "tradicionalni temelj" odnosa te dve zemlje i da iz njega proizlazi "sve ono najgore i ono najbolje što nam se desilo u istoriji".

Povodom obeležavanja 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, na konferenciji su predstavnici ruskih državnih institucija, članovi Omladinskog Parlamenta Državne Dume i Diplomatskog Saveta Ministarstva spoljnih poslova Rusije, i drugih organizacija koji rade sa mladima.

"Naše slovensko poreklo i pravoslavna vera bili su jedini razlog za genocid nad našim narodima u Drugom svetskom ratu. Naša dva naroda su, više nego drugi evropski narodi, procentualno, podnela najveće žrtve u borbi protiv fašističkog zavojevača", rekao je Đorđević.

Ministar je rekao da bi bilo pogrešno skorašnja dešavanja i sukobe na Krimu i Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posmatrati van konteksta temeljnih vrednosti antifašizma na kojima počiva savremeni svetski poredak, kao i istorijskih zbivanja na njihovom tlu.

"Zahvalni smo predsedniku Putinu i Ruskoj Federaciji što ulažu velike napore da se, prilikom uspostavljanja novog, multipolarnog svetskog poretka, ne sprovedu u delo pokušaji da se revidiraju događaji iz Drugog svetskog rata, a destruktivna uloga koju su fašistički agresor i njegovi saveznici imali minimiziraju i relativizuju", kazao je Đorđević.

Na završnici konferencije biće potpisana Rezolucija o omladinskoj saradnji dva naroda u oblastima diplomatije, obrazovanja, preduzetništva i politke.

Delegati učestvuju i u svečanom obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koju organizuje grad Beograd.

(Beta, 10.20.2018)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »