Otvoren 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, hiljadu izlagača pod parolom 'Radost čitanja'

Beta 21.10.2018

Svečano je večeras otvoren 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se održava pod sloganom "Radost čitanja", i trajaće do nedelje, 28. oktobra 2018. godine.

Organizatori te velike smotre na Beogradskom sajmu su naveli da broj posetilaca i stranih izlagača svake godine raste, što pokazuje da Srbija "neguje kulturu knjige" i da je Sajam postao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Jugoistočnoj Evropi.

Akademik i pisac Matija Bećković je otvarajući manifestaciju ocenio da je taj sajam "najvoljeniji u Srbiji".

"Ima čuvenijih i većih sajmova knjiga, ali nema ni jednog gde ste dobrodošliji i gde ima više čitalačkog naroda... (Sajam predstavlja) duhovnu svojinu čitalaca i retko mesto bez pokondirenosti i lažnog elitizma. Uprkos trijumfa tehnologije, knjiga opstaje. Sajam je bio i ostao otvoren i nadam se da ga niko nikada neće zatvoriti", kazao je Bećković.

Zemlja - ovogodišnjipočasni gost Sajma knjiga je Maroko, prva u tom statusu iz Afrike i arapskog sveta, čija će književnost i izdavaštvo biti posebno predstavjene.

Na svom štandu, kao i u sajamskim salama za promocije, počasni gost predstavlja izdavaštvo i kulturu, kao i na susretima s autorima, na predavanjima i seminarima.

Marokanski istoričar Abdulah Busuf je kazao da je to što je njegova zemlja počasni gost, velika podrška razvoju veza u kulturi i komunikacije Srbije i Maroka.

On je rekao da je "ovaj sajam prilika da se bolje upoznamo sa nasleđem Srbije i Maroka, dva društva koja su nesumljivo otvorena prema drugima i prema različitostima".

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je rekao da "knjiga sama po sebi predstavlja dijalog s drugima" i da veruje da su se stekli uslovi da marokanska književnost dobije novu publiku, u Srbiji.

"Činjenica da je Maroko izabran za počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga govori o posebnoj želji da se... pisci i izdavači međusobno upoznaju" što je i vreme za jačanje saradnje u prevođenju literature.

MInistar je podsetio da je maja ove godine potpisan trogodišnji program saradnje Srbije i Maroka o saradnji.

Ministar za kulturu i komunikacije Maroka Mohamed Laraj je naveo da je počasno gostovanje njegove zemlje na Sajmu "dvostruka prilika koja će s jedne strane promovisati dijalog dve priteljske zemlje i kulturnu razmenu... a s druge strane će omogućiti posetiocima Sajma da bliže upoznaju bogatstvo i raznovrsnost književnosti Maroka".

Na ovogodišnjem Sajmu je 1.000 izlagača iz Srbije i inostanstva, a od 24. oktobra biće održani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine, pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara.

"Školski dan" je 25. oktobra, a "porodični dani" su 22. i 23. oktobar.

(Beta, 10.21.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »