Krkobabić: Za podsticaje zadrugama obezbeđeno 825 miliona dinara (VIDEO)

Beta 22.10.2018

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić danas je istakao da je za podsticaje zadrugama ove godine obezbeđeno 825 miliona dinara, a da će naredne godine za te namene biti znatno više novca u budžetu.

"U Srbiji je za proteklih godinu i po formirano 300 zadruga, a očekujemo da će 60 do 70 zadruga dobiti podsticaje", rekao je Krkobabić na prvoj sednici Komisije za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u 2018. godini.

Kako je najavio, Komisija će završiti rad u narednih 15 dana.

Ministar je objasnio da novoformirana zadruga može da dobije podsticaje do sedam miliona dinara, postojeća do 15 miliona, a složena zadruga do 60 miliona dinara.

Budžetska podrška zadrugama može da se koristi za kupovinu opreme i mašina, ali i za nabavku osnovnog stada i višegodišnjeg zasada.

"Nadam se da će zadruge odobrene podsticaje koristiti racionalno kao i prethodne godine", rekao je Krkobabić.

On je istakao da je plan da se posebno podstiče razvoj pet okruga juga i jugoistoka Srbije.

"Novo je da će određeni broj zadruga sa Kosova i Metohije moći da dobije podsticaje ako ispunjavaju predviđene uslove", kazao je Krkobabić.

Predsednik komisije Dragan Škorić je rekao da broj novoformiranih zadruga pokazuje da poljoprivredna domaćinstva, kojih u Srbiji ima 631.000, ne vide drugu mogućnost da razvijaju proizvodnju osim da se udružuju.

Naveo je da bi 90 odsto seoskih domaćinstava moglo da se udruži i da kroz zadruge prodaju svoju robu.

"Mali proizvođači udruženi postaju robni proizvođači, zajednički rešavaju probleme i mogu da konkurišu na domaćem i inostranom tržištu", rekao je Škorić, koji je i predsednik Odbora SANU za selo.

Ocenio je da Srbija može da bude prepoznatljiva po proizvodima geografskog porekla.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 10.22.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »