Američki izbori: Demokratama verovatno Predstavnički dom, republikancima Senat

Beta 06.11.2018

Američka Demokratska partija danas ima priliku da uzdrma vlast predsednika Donalda Trampa, premda je veliko pitanje koliko će se prednost demokrata u anketama preliti u konkretna mesta u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Danas se bira ceo nov saziv Predstavničkog doma, trećina gornjeg doma - Senata, kao i guverneri i poslanici skupština većine saveznih država.

Ankete govore da demokrate imaju velike šanse da osvoje Predstavnički dom, a republikanci da zadrže kontrolu nad Senatom.

Demokrate imaju više razloga za optimizam: tradicionalno na izborima na sredini predsedničkog mandata prednost ima stranka koja nema predsednika, u anketama imaju značajnu prednost i sakupili su znatno više novca za kampanju što govori o entuzijazmu birača.

Na izborima za Predstavnički dom, republikanci imaju sistemsku prednost zahvaljujući prekrajanju izbornih jedinica početkom ove decenije.

Zato se procenjuje da demokrate moraju da dobiju pet do šest odsto glasova više da bi dobile većinu u donjem, Predstavničkom domu. Na izborima pre dve godine republikanci su dobili 49,1 odsto glasova, a demokrate 48 odsto, ali su republikanci ipak dobili 247 poslanika, odnosno 51,2 odsto mesta, a demokrate 188 poslanika, odnosno 45,5 odsto mesta.

Demokrate ipak, prema sajtu "fivethirtyeight" Nejta Silvera, specijaliste za izbornu i drugu statistiku, na nivou SAD u proseku vode s oko devet odsto u odnosu na republikance, tako da se procenjuje da imaju oko 88 odsto šanse da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

U trci za Senat, demokrate su suočene s drugim problemom - takozvanom "nepovoljnom mapom". Danas se bira 35 mesta u Senatu, od kojih demokrate drže 26, ukljujući dva nezavisna koja uvek glasaju s njima, a republikanci drže devet.

Budući da je sada odnos snaga u Senatu 51:49 u korist republikanaca, i da potpredsednik u slučaju nerešenog ishoda ima prelomni glas, demokrate bi danas morale da osvoje dva mesta, a da ne izgube nijedno.

Pošto se za Senat glasa u nekim državama u kojima je Donald Tramp pre dve godine ubedljivo pobedio, demokrate imaju oko 19 odsto šanse da osvoje većinu, s tim da je verovatnije da će republikanci zapravo dobiti dodatnog senatora.

Prvi rezultati će doći iz Kentakija gde se biračka mesta zatvaraju danas u 18.00 po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom). Sat kasnije se zatvaraju birališta na Floridi i u Džordžiji, te će tada postojati naznake ko bi mogao slaviti na kraju noći. Do šest sati u sredu ujutro po srednjoevropskom, biće zatvorena i birališta na Havajima i Aljasci, a do tada će se verovatno znati rezultati pojedinih trka za Senat.

(Beta, 11.06.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »