Zelenović: Očekujem monitoring SE u Srbiji radi zaustavljanja političkog kriminala

Beta 13.11.2018

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je večeras da očekuje da će Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), posle skupa u Beogradu 7. februara, uspostaviti monitoring u Srbiji koji bi trajao tokom 2019. godine, kako bi se zaustavio "politički kriminal" kojim su izloženi predstavnici lokalne vlasti u zemlji.

Zelenović je za televiziju N1 kazao da su nakon njegovog obraćanja u Strazburu pred Kongresom SE "upaljeni reflektori" i da očekuje da će se i druga tela Evropske unije zainteresovati za probleme lokalnih samouprava u Srbiji.

"Govorio sam o kršenju povelje o lokalnim samoupravama na kojem se temelji Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i koja je deo domaćeg zakonodavstva. I Srbija je sada svrstana među zemlje poput Moldavije gde se politički zatvorenici ubijaju i Turske gde se politički zatvorenici zatvaraju", kazao je on.

"Otvorili smo ovu temu vrlo ozbiljno i ja pozivam sve građane i sve koji su izloženi pritiscima da o tome govore, jer posle ovog nema nazad", rekao je Zelenović.

On je kazao da je 6. novembra predstavljao u SE tri lokalne samouprave - Šabac, Čajetinu i Paraćin i da je govorio o "oprobanom političkom projektu Srpske napredne stranke" i političkom kriminalu.

"Ako niste član SNS, onda vaš grad ne može da se razvija, pod stalnim ste pritiskom tabloida i institucija", kazao je Zelenović.

U prilog svojoj tvrdnji, on je naveo da od 170 opština i gradova u Srbiji, samo u sedam nije na vlasti SNS, a to su Šabac, Čajetina, Praćin, Ćićevac, Svijalnac, Stari grad i Novi Beograd.

Dodao je da je u Strazburu predstavio dokaze o napadima i pritiscima, kao i načinima prekomponovanja vlasti u 35 lokalnih samouprava bez održavanja lokalnih izbora, a u kojima ima elemenata krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, jedan od oblika pritiska je i taj što je protiv 34 predstavnika lokalne vlasti od 2012. pokrenut sudski postupak, a da ni za jedan nije do sada doneta osuđujuća presuda.

Govoreći o dešavanjima u Šapcu, Zelenović je ispričao da su tom gradu smanjene finansije iz budžeta, da je ljudima prećeno da će izgubiti otkaz ukoliko ne pređu u SNS, da ljudi iz te stranke kontrolišu sud, policiju i tužilaštvo, pa i da se haški osuđenik Veselin Šljivančanin pojavljivao kao aktivista SNS.

(Beta, 11.13.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »