Ratko Mladić se uključio u jutarnji program Hepi televizije. ...

Beta 16.11.2018

Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji se nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora zbog ratnih zločina u BiH, uključio se danas telefonskim putem u jutarnji program Televizije Hepi, gde je razgovarao sa gostima u studiju. 

Kako prenose mediji, u emisiji koju vodi Milomir Marić, gosti su bili lider Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, Mladićev sin Darko i član ruske Dume Pavel Dorohin. 

Uživo u programu, Darko Mladić je telefonom pozvao svog oca i rekao mu da se obrati javnosti. 

Ratko Mladić je pozdravio goste u studiju, a posebno Šešelja.

"Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe... Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7:1. I to mu je tu bila prisutna i ona njegova 'Kosovka devojka' i loše je prošao", poručio je Mladić.

On je pozdravio i Šešeljevog sina i ocenio da će on biti bolji od oca, kao što je i njegov sin bolji od njega. 

Mladić je pozdravio i Dorohina, i to na ruskom jeziku. 

"Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetsku, pardon, ruske federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči šta ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji. I neka Voja malo omrša. Živi bili", rekao je Mladić.

Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Haški sud: Mesec dana nadzora Mladićevih razgovora

Sekretar međunarodnog suda u Hagu naredio je danas da telefonski razgovori genererala Ratka Mladića budu nadzirani u sledećih mesec dana, zato što se Mladić jutros bez odobrenja uključio u jutarnji program beogradske televizije Hepi.

Nalogom sekretara Olufemi Elijasa, koji je sud objavio kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se i da preslušaju telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i jutrošnji.

Pored slušanja Mladićevih razgovora, sekretar Elijas je danas naredio i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

To je, po sudskom sekretaru, neophodno radi održavanja bezbednosti i reda u pritvoru, a u interesu je sprovođenja pravde.

Nalog za nadziranje Mladićevih telefonskih razgovora ne odnosi se na privilegovanu komunikaciju sa njegovim advokatima.

Sekretar Elijas navodi da je obavešten da je Mladić "direktno učestvovao u televizijskoj emisiji (talk show) tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj".

Sudski sekretar ističe da za to nije dao odobrenje generalu Mladiću i da je pritvorenik time narušio pravila pritvora.

Generala Mladića (77), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

I Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo su uložili žalbe na tu presudu. Žalbeni postupak je u toku.

U pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je od juna 2011. Prethodno je bio uhapšen u Srbiji, posle 16 godina bekstva. Tribunal je prvu optužnicu protiv Mladića podigao s jeseni 1995.

(Beta, 11.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »