Vučić: Akcija ROSU najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu (VIDEO)

Beta 23.11.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je akcija specijalne jedinice kosovske policije do sada najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i da više nema razloga za poverenje u Misiju Kfor.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je to izjavio u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, u kojem je učestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vučić i premijerka su zahvalili Čepurinu što Rusija razume šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima poverenja u Misiju Kfora, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je izmišljotina sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU.

Čepurin je istakao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

Predsednik Srbije izjavio je i da su snage Kfora, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i ocenio da je danas svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali.

U saopštenju kabineta predsednika Srbije posle sastanka sa ambasadorom Kine Li Mančangom navodi se da su ga Vučić i premijerka Ana Brnabić zamolili da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikada nije bila u težoj situaciji.

"Uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz  ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema", rekao je Vučić, a navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu jeste pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je Unmik jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svetskoj organizaciji.

Ona je kazala i da očekuje reakciju Evropske unije, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma.

Li je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to "već poznati scenario napada na integritet Srbije".

On je kazao i da će predsednik Kine Si Đinping biti o svemu obavešten u toku dana i da Srbija može da računa na podršku Kine.

Specijalne jedinice ROSU su jutros oko 4 sata uhapsile četiri osobe, po nalogu suda koji vodi istragu za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Troje je uhapšeno zbog istrage ubistva, a jedna osoba zato što se suprotstavljala akciji hapšenja.

U nekoliko navrata u severnoj Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene za uzbunu.

U Predsedništvu Srbije je jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima vladine kancelarije za KiM, vojske, policije i bezbednosnih službi.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno ali da je izložena snažnim provokacijama Prištine koje ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i mir i stabilnost u celom regionu.

Vučić je to rekao u telefonskom razgovoru s evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o situaciji na Kosovu, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Vučić i Han saglasili su se da je potrebno sačuvati mir i stabilnost.

(Beta, 11.23.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »