SRS prošetala ulicama Novog Sada povodom stogodišnjice prisajedinjenja

Beta 25.11.2018

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je da je povodom veka od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena i donošenja istorijske odluke o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, više stotina radikala, predvođenih pokrajinskim poslanicima, sa državnim i stranačkim zastavama prošetalo danas ulicama Novog Sada.SRS je položila venac na spomenik Jaši Tomiću i na spomen - ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština.

"Veličanstveno, besmrtno delo naših slavnih predaka ne bledi ni danas, posle jednog veka od istorijskih odluka Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje matičnoj srpskoj državi. Ono je jednako sjajno i veličanstveno danas, kao i te 1918. godine", rekao jepredsednik Poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.

On je naveo da su ključnu političku ulogu u istorijskim događajima iz novembra 1918. godine, odigrali su srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem.

"Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni, ljubomorno je čuvamo. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da 'prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput' ", rekao je Jakšić ispred spomenika Jaše Tomića.

U Dunavskoj ulici, ispred kuće u kojoj je rođena Milica Tomić, kćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, prisutnima se obratila Marina Nedeljković, odbornik SRS  u Skupštini Grada Novog Sada.

"Milica jeste bila vanvremenski borac za opismenjavanje i emancipaciju žena, ali je to, pre svega rame uz rame sa svojim suprugom Jašom, činila u duhu težnji ka nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju ovih krajeva sa maticom Srbijom", rekla je Nedeljković navodeći da je svrstavanje Tomićeve u isti koš sa današnjim predstavnicima feminističkog prozapadnog pokreta "predstavlja obično ruganje sa istorijom i tradicijom, kako grada Novog Sada, tako i srpskog naroda".

Radikali predlažu da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini po svom značaju kako ocenjuju prevazilaze okvire regionalne autonomije, to su odluke od nacionalnog, državnog značaja.

SRS zahteva i da se stavi van snage akt iz 1945. godine, kojim su Bunjevci i Šokci "pretvarani" u Hrvate.

"Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, SRS je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi sanjamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država", rekao je Đurađ Jakšić na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, navedeno je u saopštenju.

(Beta, 11.25.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »