Drugi dan protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici

Beta 28.11.2018

U blizini zgrade Euleksa i Suda u severnom delu Kosovske Mitrovice i danas se okupilo više hiljada građana na protestu zbog odluke Prištine o povećanju taksi za 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Poručeno je da će se građani demokratskim, mirnim sredstvima boriti za opstanak i ostanak na Kosovu i za život dostojan čoveka.

Govorili su potpresednik Srpske liste Igor Simić, rektor prištinskog Univerziteta Rade Grbić, student Nemanja Biševac i predstavnik Sindikata Trepče Dragiša Milojković, a poruka je bila jedinstvena - da se Srbi neće seliti i da neće odustati od svojih zahteva.

Simić je ocenio da se ne zna koliko puta su se Srbi na Kosovu okupili "jer oni koji žele da ih nema, nisu birali vreme i mesto gde će ih udariti".

Naglasio je da srpska deca moraju da imaju ista prava kao i ostala deca širom sveta i kritikovao ćutanje međunarodne zajednice podsetivši da su se oni uzdigli da zaštite prava migranata, a ne pitaju se kako žive Srbi.

Prisutnima je preneo pozdrave Srba iz ostalih sredina južno od Ibra i podsetio "da smo jedan narod u različitim okolnostima".

"Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i danas im svi smetamo zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome", rekao je Simić.

Rektor Rade Grbić je u ime svojih saradnika obećao da će uvek biti uz studente, da će ih štititi i da će uz pomoć države Srbije obezbediti sve neophodne uslove za njihovo studiranje.

"Vas molim da ispunjavate svoje obveze, da budete mirni i dostojanstveni", rekao je Grbić.

Student Nemanja Biševac poručio je političarima da se studenti neće pomerati sa ovih prostora, a "kriminalcima u Prištini da se neće uplašiti i da neće odustati".

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu decu", "EU, otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb".

Posle protestnog okupljanja održan je koncert grupe "Amadeus bend".

(Beta, 11.28.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »