BBC vesti na srpskom

Ukrajina: Zabranjen ulaz u zemlju muškarcima iz Rusije

Ova mera je deo ratnog stanja uvedenog u 10 regiona usled straha od ruske kopnene invazije.

BBC News 30.11.2018
Ukrajinski vojnici u Marijupolju
Getty Images
Ukrajinski vojnici u luci Marijupolj, na severnoj obali Azovskog mora

Ukrajina neće dozvoliti muškarcima iz Rusije, starim između 16 i 60 godina, da ulaze u zemlju tokom trajanja ratnog stanja, izjavio je predsednik Petro Porošenko.

Od ove mere će biti izuzeti samo oni koji putuju zbog "humanitarnih razloga", poput sahrana.

Ratno stanje je uvedeno u deset regiona Ukrajine, uključujućiji one koji se graniče sa Rusijom, i trajaće sve do 26. decembra.

Mera je uvedena usled straha od ruske kopnene invazije pošto su ruske snage zaplenile tri ukrajinska broda i pritvorile 24 mornara na Crnom moru ovog vikenda.

Ukrajina smatra da se radi o flagrantnom kršenju međunarodnog prava, dok Rusija tvrdi da su brodovi nezakonito plovili u njenim teritorijalnim vodama.

Radi se o najopasnijem sukobu u vodama blizu Krima otkako je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo u martu 2014. godine.

Predsednik Petro Porošenko je objavio tvit na ukrajinskom jeziku da je zabrana uvedena da bi se sprečilo stvaranje "privatnih vojski" u Ukrajini, aludirajući na separatističke jedinice formirane uz rusku podršku u aprilu 2014, kako bi se borile protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

BBC dopisnik iz Kijeva Džona Fišer kaže da bi zabrana mogla da ima razoran uticaj na međugranična putovanja u doba zimskih praznika, te da bi mogla da izazove Moskvu da uvede jednake mere.

(BBC News, 11.30.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »