BBC vesti na srpskom

Džordž Buš stariji preminuo u 94. godini

Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji preminuo je u petak uveče, saopštio je njegov sin Džordž Buš mlađi.

BBC News 01.12.2018
Former President George H.W. Bush smiles as he listens to Republican presidential candidate Mitt Romney speak as he met with Bush to pick up his formal endorsement in Houston March 29, 2012
Reuters
Džordž Buš snimnjen 2012. godine

Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji preminuo je u petak uveče, saopštio je njegov sin Džordž Buš mlađi.

Buš stariji je bio 41. američki predsednik, između 1989. i 1993. godine. Njegov mandat je obeležio kraj Hladnog rata i prvi irački rat protiv Sadama Huseina.

Iako mu je zdravlje bilo pogoršano poslednjih godina, s vremena na vreme se pojavljivao u javnosti.

Buš stariji je preminuo kasno uveče po američkom vremenu, saopštio je predstavnik za štampu porodice Buš.

U aprilu je primljen u bolnicu zbog infekcije krvotoka, ali je ubrzo pušten. Preminuo je sedam meseci nakon supruge Barbare.

„Džeb, Nil, Marvin, Doro i ja sa žaljenjem saopštavamo da je, posle 94 upečatljive godine, naš dragi tata preminuo", rekao je njegov sin Džordž Buš mlađi, 43. američki predsednik.

„[On] je bio čovek vrhunskog karaktera i najbolji otac kakvog bi sin ili ćerka mogli da požele."

Američki predsednik Donald Tramp je odao počast Bušovoj „pravoj autentičnosti, razoružavajućoj mudrosti i nepokolebljivoj posvećenosti veri, porodici i domovini."

Američka zastava je spuštena na pola koplja na Beloj kući.

Ko je bio Džordž Buš stariji?

Predsednički mandat Buša starijeg obeležila je spoljna politika - kolaps komunizma u Istočnoj Evropi i invaѕija na Kuvajt iračkog vođe Sadama Huseina 1990. godine

Buš stariji je odigrao ključnu ulogu u stvaranju međunarodne vojne koalicije koja je isterala snage Sadama Huseina iz Kuvajta.

Izabran je za predsednika posle dva potpredsednička mandata uz Ronalda Regana. Međutim, 1992. godine je doživeo poraz od Bila Klintona usled slabljenja privrede.

Njegovo čuveno obećanje tokom kampanje 1988. godine - „Čitajte mi sa usana - Nema novih poreza" - vratilo mu se kao bumerang kada je kao predsednik morao da promeni politiku.

Buš je počeo da se bavi politikom 1964. godine, nakon što je pokrenuo naftnu kompaniju u Teksasu i postao milioner pre nego što je napunio 40. godina.

Tokom Drugog svetskog rata, služio je u avijaciji sve dok japanski lovci nisu oborili njegov avion 1944. godine tokom akcije bombardovanja.

Nakon što je uz vrhunske počasti otpušten iz vojske 1945, Buš se oženio sa tada 18-godišnjom Barbarom Pirs. Njihov brak je trajao 73 godine i imali su šestoro dece.

Bušovi su imali 17 unuka i osam praunuka.

Kada će biti sahrana?

Još uvek nisu objavljeni detalji sahrane, ali je predstavnik porodice Džim Mekgrat rekao da će biti saopšteno „čim budu poznati.!

Poslednja državna sahrana bivšeg predsednika, Džeralda Forda, održana je 3. januara 2007. godine. Kovčeg je prethodno, od 30. decembra 2006, bio izložen uz najviše državne počasti u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Na svim državnim zgradama, američka zastava je bila na pola koplja 30 dana.

(BBC News, 12.01.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »