BBC vesti na srpskom

U fotografijama: Pit Šeli, Bazkoks

Detalji iz muzičkog života britanske pank legende Pita Šelija, preminulog u 63. godini.

BBC News 07.12.2018

Pit Šeli, pevač i jedan od osnivača uticajnog pank benda Bazkoks, preminuo je u 63. godini od srčanog udara. Legendarni bend, koji je karijeru započeo 1970-tih, stekao je svetsku slavu i danas velikim hitom Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've).

Portrait image of Pete Shelley, taken around 1978, by Chris Gabrin
Getty Images
Šeli snimljen oko 1978. godine

Piter Kembel Mekneš je rođen u Viganu. Zajedno sa Haurdom Divotom, osniva bend Bazkoks (Buzzcocks) tokom studija u Boltonu. Oduševljeni energičnim nastupom Seks Pistolsa, dovode bend u Mančester.

Buzzcocks performing a small gig, circa 1977
Getty Images
Bazkoks na jednom od prvih koncerata 1977.

Koncerti u Mančesteru inspirisali su čitavu generaciju bendova iz ovog grada, a Bazkoks su krenuli na turneju kao predgrupa Pistolsa na turneji Anarhija 1976. godine. Debitantski EP benda, Spiral Scratch, za čije snimanje su jedva prikupili novac, smatra se prvom nezavisno-finansiranom pank pločom.

From left: Steve Diggle, Steve Garvey, John Maher and Pete Shelley of Buzzcocks, posing in a ginnel
Getty Images

Ploča je postigla izuzetan uspeh i donela bendu neočekivanu popularnost, bez obzira na odlazak Hauarda Divota. Šeli je postao jedini pevač benda i ubrzo Bazkoks potpisuju ugovor sa kućom Junajted Artist rekords, za koju objavljuju debi album Another Music in a Different Kitchen 1977. godine. Godinu dana kasnije, prvi put nastupaju u čuvenoj muzičkoj emisiji Top of the Pops.

Pete Shelley performing Love You More on Top of the Pops in 1978
BBC

Bazkoks redovno nastupaju i snimaju, tako da već 1979. godine imaju dovoljno singlova za objavljivanje albuma u Americi. Bend je krenuo na turneju po Americi i Kanadi, ali pored podrške kritike, ploče Bazkoksa se nisu baš sjajno prodavale. U svađi sa kućom EMI, koja je otkupila Junajted Artist ,Šeli odlučuje da raspusti bend.

Pete Shelley poses outside a cinema in Canada
Getty Images

Šeli je nastavio solo karijeru, unoseći sve više eksperimentalne elektornske muzike u repertoar, i ubrzo napravio veliki klupski hit sa Homosapien. Ali već krajem 1980-tih, Bazkoks se ponovo okupljaju. Osvojili su novu generaciju fanova kada su se pridružili Nirvani na poslednjoj turneji 1994. godine.

The re-formed Buzzcocks line-up at the Reading Festival in 1990. From left: Pete Shelley, Steve Diggle, Steve Garvey and Mike Joyce
Getty Images

Bend je poslednji album, The Way, objavio 2014. godine. I pored čestih promena u bendu, Šeli je uvek bio tu, kao na snimku sa festivala u Mančesteru u julu ove godine.

Pete Shelley of Buzzcocks performs during Sounds of the City at Castlefield Bowl on July 6, 2018 in Manchester
Getty Images

(BBC News, 12.07.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Kultura, najnovije vesti »