Odbornici Saveza za Srbiju napustili sednicu Skupštine Beograda, tvrde da su izloženi nasilju

Beta 21.12.2018

Odbornička grupa Saveza za Srbiju napustila je današnju sednicu Skupštine grada zbog, kako je rekao šef te grupe Dragan Đilas, "nasilja i uvreda koje se vrše nad njima".

"Mi ćemo napustiti skupštinu i da znate Vesiću, ne bežimo od vas. Zašto bih ja sa 190 centimetara bežao od vas, nisam bežao od Slobodana Miloševića, neću ni od vas", kazao je Đilas.

Napuštajući salu, on je rekao da neće da učestvuje u "sramnoj" skupštini dok je za govornicu izašao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je kazao da mu je Đilas prstom pokazao "omču oko vrata".

Prethodno je šef odbornika Saveza za Srbiju ocenio da predloženi budžet grada za 2019. godinu nije razvojan već "katastrofalan".

Đilas je naveo da je budžetom za narednu godinu predviđeno svega 16 odsto investicija a da je u vreme dok je bio gradonačelnik, iz budžeta za investicije izdvajano između 33 i 47 odsto.

On je kazao da ga "posebno" čudi što je predviđeno 75 miliona evra za deficit pošto su kako je naveo, predviđena mala izdavanja za investicije.

"Nije mi jasno kako imate deficit ako nema kapitalnih investicija. Na šta se troše para građana", upitao je Đilas.

Prema njegovim rečima, budžetom za 2019. godinu predviđeni su veći prihodi jer se planira povećanje poreza na imovinu građana ali i zato što je dobit javnih preduzeća veća za 100 miliona dinara.

Đilas je kao primer naveo poslovanje GSP Beograd koje je kako je rekao, 2013. godine imalo minus od 640 miliona dinara dok se za narednu godinu planira minus od tri milijarde dinara.

Dodao je da je najveći deo sredstava iz budžeta, oko 27,5 milijardi, predviđen za javni prevoz.

"To je duplo veći iznos nego kad sam ja bio gradonačelnik. Da li mislite da je gradski prevoz duplo bolji nego što je bio pre šest godina", upitao je šef odbornika Saveza za Srbiju.

Đilas je naveo i da je u mnogim gradskim preduzećima poput Parking servisa ili Infostana, višestruko povećan broj zaposlenih a samim tim, kako je rekao, i troškovi poslovanja.

On je predložio da se odustane od izdvajanja 400 miliona dinara za postavljnje jarbola na Ušću i da se ta sredstva opredele za besplatne udžbenike ili pomoć roditeljima čija deca imaju smetnje u razvoju.

(Beta, 12.21.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »