Putin završio posetu Srbiji: Potpisani sporazumi, Vučiću uručen orden Aleksandra Nevskog (VIDEO)

Beta 17.01.2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je večeras zvaničnu posetu Srbiji.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, Putina je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ispratio njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski predsednik je posetu završio obilaskom Hrama Svetog Save u Beogradu, gde se kratko na srpskom i ruskom obratio okupljenim građanima zahvalivši im na prijateljstvu.

Tokom današnje, četvrte, posete Srbiji, Putin je sa Vučićem položio venac na Groblju oslobodilaca Beograda, potom je svečano dočekan ispred Palate Srbije u kojoj su potom održani sastanci, potpisani sporazumi dve države i gde su lideri dve zemlje dali izjave medijima.

Putin je uručio Vučiću orden Aleksandra Nevskog, a Vučić darivao Putinu psa - šarplaninca Pašu.

U čast ruskog predsednika građani iz gradova Srbije autobusima su došli u Beograd, gde su prošetali centralnim ulicama i okupili se ispred Hrama Svetog Save gde su pozdravili Putina.Vučić i Putin: Konstantno razvijanje tradicionalno prijateljskih odnosaPredsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje i dva naroda veoma prijateljski i da se konstantno razvijaju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je rekao da je Rusija, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan i dodao da se Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Danas smo partnerski i konstruktivno razmotrili ceo kompleks bilateralnih odnosa. Razmenili smo i mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", rekao je Putin i dodao da je posebna pažnja posvećena trgovinskoj i investicionoj saradnji.

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci koju Moskva pruža Beogradu na međunarodnom planu i  što pruža podršku teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Srbije.

Putin je rekao da je na sastanku sa Vučićem, kao i na sastanku delegacija dve zemlje "potvrđena usmerenost na razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva, tradicionalnih odnosa dve zemlje i dva naroda i duh uzajamnog poštovanja i savezništva".

Vučić je rekao da je potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog problema, dok je Putin rekao da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije je rekao i da će se pre svakog rešenja za Kosovo posavetovati s Putinom.

Putin je rekao da "nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojima su zategli situaciju" i dodao da je "vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244" i da Rusija deli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

Na pitanje o uključivanju Rusije u rešavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestvovala, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo i naveo je primer formiranja Zajednice srpskih opština.

Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje, rekao je ruski predsednik i dodao da će Rusija raditi sa partnerima da bi rešenje bilo pravedno.

Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna za razgovore i kompromis po pitanju Kosova, ali da neće pristati na poniženje. On je kazao da je Putina obavestio o nedavnim događajima na Kosovu i ocenio da je i uvođenje taksi na robu iz Srbije i formiranje vojske Kosova sprovedeno suprotno Rezoluciji 1244.

Srpski predsednik je ocenio da Priština nije spremna za kompromise, za razliku od Beograda, ali da Srbija nikada neće dozvoliti da je neko ponižava. On je dodao i da ne može govoriti o rešavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti.

Predsednik Srbije je rekao da je u toku dana s Putinom i ruskom delegacijom razgovarano o saradnji u svim društvenim oblastima i da nikada nije potpisano sporazuma kao danas.

"Zavisimo od ruskog gasa i postigli smo mnoge dogovore oko gasovoda u budućnosti i povećanja skladišta gasa u Banatskom dvoru, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti. To znači da više nikada nećemo imati pitanje zašto investitori koji dolaze u Vladičin Han nemaju gas. To će omogućiti i dodatnu industrijalizaciju Srbije", rekao je on.

Putin je rekao da je u ključnoj sferi energetike izvoz gasa iz Rusije u Srbiju porastao za 20 odsto do tri milijarde kubnih metara, a da sledeće godine Gasprom planira da poveća isporuke do 3,5 milijarde. Takođe se sledeće godine očekuje širenje skladišta gasa Banatski dvor sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara i nastavlja se rad na širenju srpskih gasovoda.

On je rekao da je Rusija spremna da realizuje projekat nastavka Turskog toka u evropske zemlje, ali da to ne zavisi samo od Moskve. "Znate da imamo dovoljno resursa i tu nema problema", rekao je Putin.

Dodao je da je Rusija radi sa Srbijom na razvoju tranzitne infrastrukture i da je spremna da uloži oko 1,4 milijardi dolara.

"Mi praktično pripremamo taj posao, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja, između ostalog i zemalja EU, koliko su one u stanju da odbrane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu s evrostrukturama", rekao je Putin.

Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od gasovoda Turski tok, jer je "ruski gas najbolji i najeftiniji". On je kazao da je Srbija završila sve što je bilo neophodno da se priključi na taj gasovod, kojim gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba stigne u Srbiju.

"Ne znam kakvi su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni", rekao je Vučić.

On je naveo da je taj gasovod od izuzetnog značaja za građane i za preduzeća u Srbiji. "Naslušao sam se priča odakle sve gas može da stigne, ali mi ne možemo da plaćamo duplo skuplje drugi gas, hoćemo da nabavljamo najbolji i najvefiniji gas, a to je ruski gas", kazao je Vučić.

Putin je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih 11 meseci prošle godine povećana na skoro dve milijarde dolara, a da postoje dalje mogućnosti za njeno povećanje potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, što može biti do kraja godine.

On je rekao da su razmotrena pitanja vojnotehničke saradnje i da Rusija ide u susret srpskom rukovodstvu i da će pomagati odbranu Srbije.

Vučić je dodao da je Srbija uvek bila zadovoljna vojnom saradnjom, jer je Rusija uvek bila korektna u tome i zbog toga što je omogućavala nabavku opreme po veoma povoljnim cenama.

"Posebno sam ponosan što mogu da kažem da je sada Srbija disciplinovana zemlja u da sve svoje obaveze prema Rusiji ispunjava na vreme. Nema kašnjenja i nema dugova. Pouzdan smo partner", rekao je Vučić.

Ruski predsednik je rekao da je znak rusko-srpskog prijateljstva i razumevanja predaja Srbiji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja koje je u Rusiji i vraćanje Rusiji slika Nikolaja Reriha. Dodao je da će ministarstva kulture dogovoriti detalje u vezi s tim.

On je rekao i da će Rusija, osim pomoći koju je već pružila, donirati još pet miliona evra za izgradnju Hrama svetog Save.

Za ruskog predsednika koji je jutros doputovao u posetu Srbiji ispred Palate Srbija je organizovan svečani doček, posle čega su prvo razgovarali predsednici u prisutstvu premijerke Ane Brnabić, ministara spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivice Dačića i Nebojše Stefanovića, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, vicepremijera Jurija Borisova i savetnika predsednika Rusije. Potom je usledio plenarni sastanak dve delegacije.

Posle sastanaka je potpisano više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a Putin je predsedniku Srbije uručio i orden Aleksandra Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara.

"Iskreno, drago mi je da odlikujem predsednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije.

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

Vučić je kazao da orden Aleksandra Nevskog za njega znači veliku čast i odgovornost u budućem radu na širenju saradnje Srbije i Rusije. Primajući orden Vučić se zahvalio građanma, svojim roditeljima i deci.

On je kazao da je Putin "podigao i zaštitio Rusiju", ali i vitalne interese srpskog naroda. "Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN po kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", naveo je Vučić.Putin i Vučić obišli Hram Svetog SavePredsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin večeras su u pratnji srpskog patrijarha Irineja obišli Hram Svetog Save gde su simbolično ugradili delove ruske i srpske trobojke na mozaiku na kojem rade ruski umetnici.

Dvojica predsednika zapalili su sveće u kripti Hrama Svetog Save, a potom su ruskom predsedniku detaljno predstavljeni radovi.

Putin se ispred hrama obratio okupljenim građanima kojima je zahvalio na prijateljstvu na srpskom i na ruskom jeziku.

"Hvala na prijateljstvu. Spasiba za družbu", rekao je Putin građanima koji su posetu pratili i na video bimovima.

Predsednici Rusije i Srbije napustili su zatim hram, a građani su počeli da se razilaze.

Prema podacima policije, ispred Hrama Svetog Save bilo je više od 100.000 građana koji su došli u znak poštovanja ruskom predsedniku.Ispred Hrama Svetog Save veliki broj građana na skupu podrške ruskom predsednikuIspred Hrama Svetog Save stigla je kolona ljudi koja je iz centra Beograda krenula na skup podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a građani u velikom broju i dalje pristižu na plato iz svih okolnih ulica.

Kolone ljudi dolaze od Slavije, gde fontana svetli u bojama srpske i ruske zastave. Okupljeni drže zastave Srbije i Rusije, veliki transparent "Srbija i Rusija zauvek prijatelji" i "Jedan od 300 miliona", i slike srpskog i ruskog predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina uz transparente "Uvek uz svoj narod".

Ispred Hrama Svetog Save postavljeni su veliki video bimovi na kojima se emituju kadrovi obraćanja Vučića i Putina tokom današnje konferencije za novinare.

Ulični prodavci sa pokretnim mini tezgama prodaju bedževe sa likom Vladimira Putina za 150 dinara i zastave Srbije za 200 dinara.

U koloni koja je došla od Terazija do Karađorđevog parka prisutni su bubnjari i kola sa ozvučenjem sa kojeg se emituje ruska muzika.

U ulicama Kneza Miloša i Nemanjinoj parkiran je veliki broj autobusa sa registracijama gradova širom Srbije.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali više dokumenata o saradnjiTokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Delegacije Srbije i Rusije su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina razmenile te dokumente koje su potpisali predstavnici dve države.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve države od 2019. do 2020. popisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe svrhe, a parafirali su ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.

On je sa generalnim direktorom "Rosksmosa" Dmitrij Rogozin potpisao i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Plan je, kako je za RTS rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga te hidroelektrane, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata, a da se remontom obezbedi njen sigiran rad i u narednih 30 godina.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Popisani Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika. Biće obezbeđeno dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kibika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dve milijarde kubika uvoznog gasa.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između "Infrastrukture železnice Srbije" i ruske kompanije "RŽD internešenel" za nove projekte na železnici, u vrednosti 230 miliona evra.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, u vrednosti 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra.

Ministri rada dveju zemalja Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Predsednik Rusije doputovao je danas u jednodnevnu posetu Srbiji tokom koje će biti potpisano više od 20 sporazuma i razmotrena politička i ekonomska saradnja, a glavne teme, kako se očekuje, biće Kosovo i situacija u regionu.

Na aerodromu "Nikola Tesla", uz jake mere bezbednosti,  Putina je oko 13.15 dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putin je danas zajedno sa Vučićem položio vence na Groblju oslobodilaca Beograda i potom na Spomenik crvenoarmejcu.

Na Groblju oslobodilaca Beograda sahranjeni su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i borci sovjetske Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Na vencu koji je položio Vučić ispisano je "Hrabrim ruskim saborcima".

Putin i Vučić zajedno će posle 18 časova obići Hram svetog Save gde je najavljen i skup podrške povodom posete ruskog predsednika Srbiji.

Predsednika Rusije Vladimira Putina danas će ispred Hrama Svetog Save dočekati građani kako bi ga pozdravili.

Predstavnici Srpske napredne stranke pozivaju pristalice putem društvenih mreža da dočekaju Putina i "šetaju za pristojnu i normalnu Srbiju koja ume da ceni prijatelje".

Zvanično, skup je jedino najavilo Udruženje Centar za razvoj Beograda koje tvrdi da za to nema zvaničnu podršku Vlade Srbije niti vladajućih partija.

Veliki broj autobusa iz unutrašnjosti angažovan za prevoz na doček Putina

U više gradova širom zemlje u organizaciju putovanja u Beograd na doček ruskog predsednika Vladimira Putina uključili su se i organi lokalne samouprave i opštinski odbori vladajućih stranaka.

Zvanično, doček predsednika Rusije ispred Hrama svetog Save u Beogradu organizuje Udruženje "Centar za razvoj Beograda".

Građani Niša će organizovano, sa najmanje 50 autobusa, otići u Beograd na doček Putina, saznaje agencija Beta iz više izvora, a organizovano će krenuti i članovi i simpatizeri Srpske napredne stranke iz svih opština na području Nišavskog upravnog okruga, ali i zaposleni u tamošnjim javnim preduzećima i ustanovama.

Odbornik opozicione odborničke grupe "Niška inicijativa" Srđan Nonić rekao je da su se toj odborničkoj grupi proteklih dana javile brojne Nišlije zaposlene u gradskim opštinama, javnim preduzećima i ustanovama, žaleći se na obavezu da idu u glavni grad na doček Putina.

"Svi mesni i opštinski odbori SNS-a dobili su kvote koje moraju da ispune, a kvote postoje i za javna preduzeća i ustanove. Na spiskovima onih koji moraju sutra da idu u Beograd nalaze se pre svega lica koja su zaposlena na privremenim i povremenim poslovima", rekao je Nonić.

Prema njegovim rečima, među onima koji će sutra poslati svoje radnike nalaze se između ostalih i niška Gradska uprava, vodovod, predškolska ustanova "Pčelica", Direkcija za javni prevoz, ali i Dom zdravlja.

Gradski odbor SNS pozivao je građane Vranja nekoliko dana pred dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina da se jave tom odboru ukoliko žele da putuju u Beograd.

Poziv građanima bio je upućen preko lokalnih medija a svako ko je bio zainteresovan mogao je da se, za besplatan i organizovan prevoz iz Vranja, javi na broj telefona koji je u ovom pozivu objavljen.

Iz Kruševca je tokom prepodneva, prema nezvaničnim informacijama, put Beograda, na doček Putina krenulo 50-tak autobusa a odbor Levice Srbije iz tog grada saopštio je da je dobio brojne pozive i poruke od prosvetnih radnika iz Kruševca kao i zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima u tom gradu koji su se žalili da njihove kolege prave spiskove za odlazak u Beograd uz "dobronamerni savet" da bi trebalo da se upišu i krenu na put.

Kruševačka Levica je u saopštenju upitala nadležne ko organizuje odlazak zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama i prosveti u Beograd, po kom osnovu i u čijoj organizaciji oni "dobrovoljno" treba da putuju tog dana u vreme svog radnog vremena te po čijem nalogu.

Na doček Putina iz Čačka u Beograd krenuće oko 20 autobusa a iz Vršca je planirano 11 autobusa. Šest autobusa krenulo je iz Lučana a među putnicima su radnici vojne fabrike "Milan Blagojević" iz Lučana, zaposleni u opštinskoj upravi i u javnim preduzećima.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga i funkcioner Srpske napredne stranke Biljana Stošić Ilić rekla je da se u Kragujevcu narod sam organizovao za odlazak u Beograd na skup na kojem će govoriti Putin.

Ona je agenciji Beta rekla da svi koji žele mogu da idu za Beograd kao i da je taj odlazak "spontan i na dobrovoljnoj osnovi".

I funkcioner SPS-a u Kragujevcu i član Gradskog veća Zoran Prokić je rekao je odlazak građana u Beograd spontan i da se SPS nije uključivao u organizaciju.

U Informativnoj službi grada Kragujevca je Beti rečeno da grad Kragujevac ne organizuje odlazak građana za Beograd iako je, kako kažu, bilo poziva zainteresovanih građana.

Uprkos tome, građani Kragujevca okupili su se kod Lidla odakle u podne kreće 20 autobusa za Beograd na skup povodom dolaska predsednika Rusije Vladmira Putina.

Predsednik Skupštine Kragujevca Miroslav Petrašinović rekao je agenciji Beta da su se građani spontano organizovali i da ko god je hteo mogao je da se prijavi da ide za Beograd.

Upitan da li će se voditi kao da su na radnom mestu oni koji su zaposleni u javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi a koji su pošli na skup, Petrašinović je kazao da su oni uzeli dan od godišnjeg odmora.

I oko 200 građana Novog Pazara prisustvovaće dočeku organizovanom u Beogradu u čast predsednika Rusije Vladimira Putina, nezvanično saznaje radio Sto plus.

Taj radio je saznao da je među Novopazarcima koji će dočekati Putina najviše zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, i oni su zbog toga dobili slobodan dan.

Na sajtu Grada Beograda navedeno je da je trasa kretanja osoba koje će prisustvovati tom događaju Studentski trg – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Slavija – Bulevar oslobođenja.

Navedeno je i da će zbog dolaska velikog broja građana na skup u centru grada od 14.00 do 21.00 biti usporen saobraćaj, sa povremenim obustavama u Nemanjinoj ulici, Kneza Miloša i Takovskoj, od Mostarske petlje do Cvijićeve ulice, u Bulevaru kralja Aleksandra, od Takovske do Batutove, u Sarajevskoj ulici, Savskoj, Milutina Milankovića, Vladimira Popovića, Ruzveltovoj i Bulevaru vojvode Bojovića.

Dačić: Putin ne donosi rešenje za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima punu podršku Rusije za postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu, ali da ruski predsednik Vladimir Putin ne donosi u Beograd rešenje za Kosovo.

"Ne donosi rešenje, on nas pita koje je rešenje. Sa njima redovno razmenjujemo informacije u poslednjih pet, šest godina, još otkad sam ja bio premijer", rekao je Dačić za N1 u Palati Srbija, gde je organizovan svečani doček Putinu.

Dačić je rekao da je satnica posete pomerena zato što ruski predsednik malo kasni, ali da protokol ostaje isti.

Šef srpske diplomatije je rekao da poseta Vladimira Putina predstavlja kontinuitet dobrih odnosa Beograda i Moskve.

On je rekao da su politički odnosi dve zemlje odlični, ali da se pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini nedovoljno koriste i da na tom polju ima prostora za napredak.POVEZANE VESTIKomersant: Putinova poseta treba da odgovori da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik

(Beta, 01.17.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »