Britanska kompanija Mineko zadovoljna rezultatima poslovanja u 2018.

Beta 22.01.2019

Britanska kompanija Mineko (Mineco Limited), jedan od najvećih investitora u rudarstvu u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima poslovanja u 2018. godini, iako je u drugom polugodištu došlo do sniženja cena na međunarodnom tržištu obojenih metala, što direktno pogađa nižim prihodima rudnike u toj grupaciji.

"Nakon što smo 2017. ostvarili zaista najbolje rezultate od kada postojimo, i prethodnom godinom možemo da budemo zadovoljni, uprkos sniženju cena na međunarodnom tržištu obojenih metala. Ipak, nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na prethodnu godinu nije usporila razvojni program Mineka", rekao je u razgovoru sa novinarima direktor Mineka Bojan Popović.

On je predstavljajući rezultate poslovanja istakao da su ukupna ulaganja Mineko grupe u 2018. godini u Srbiji i Bosnu i Hercegovini ponovo premašila 20 miliona dolara, a da su kompanije u kojima je Mineko sa partnerima vlasnik otvorile oko 115 novih radnih mesta.

Popović je podsetio da je Mineko u maju prošle godine otvorio rudnik olova kod mesta Olovo u BIH, što je prvi novi rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BIH posle 30 godina.

"Tada je počela eksploatacija rude koja se trenutno skladišti i čeka na preradu, što je planiranim tokom leta ove godine", kazao je Popović dodajući da je osim 4,5 miliona dolara uloženih tokom proteklih 12 meseci u dalji razvoj rudnika i njegovu infrastrukturu, naručena je i izrada pogona gravitacione separacije za proizvodnju olovnog koncentrata iz rude.

Prema njegovim rečima, u aprilu ove godine će se svi delovi tog pogona integrisati u Olovu, nakon čega će početi testiranje i fina podešavanja u proizvodnim uslovima, a prve isporuke olovnog koncentrata iz tog rudnika mogu se očekivati na leto.

Mineko je u finalnoj fazi rada na evropskom projektu IMP@CT, koji treba da kao rezultat isporuči sistem opreme i procesa za omogućavanje rudarstva na malom nivou. Kompanija je na tom projektu, koji finansira Evropska komisija, deo konzorcijuma sa nekoliko univerziteta i proizvođača opreme.

Tokom proleća je u planu isporuka kontejnerskog kontingenta opreme ka BiH, gde će se prva ispitivanja na terenu i proizvodnja obavljati u jednom delu rudnika u Olovu, kao test rudnika ovog projekta.

"Nadamo se da će taj pogon opravdati ideju projekta i omogućiti eksploataciju malih rudnih nalazišta strateški važnih metala poput olova ili antimona kojih širom Evrope ima mnogo, a da će Mineku omogućiti primarni pristup ovoj tehnologiji kako bi iskoristili svoje resurse za pokretanje još nekoliko manjih rudnika u Srbiji i BiH", istakao je Popović.

Mineka razvija i Rudnik Bosil-Metal u Bosilegradu, gde je u toku faza pilot projekta, u kome se ispituju rezultati probne proizvodnje koncentrata iz otkopane rude radi izrade projekta komercijalne flotacije.

"Taj rudnik je velika razvojna šansa Bosilegrada i mi smo uvereni da će ta opština da se izdigne iz najniže kategorije razvijenosti kada krene komercijalna proizvodnja koncentrata olova, cinka i bakra 2020/21. godine", rekao je Popović.

Dodao je da je u drugim rudnicima u kojima je Mineko jedan od vlasnika - Gros (Gross) kod Srebrenice, Veliki Majdan pored Ljubovije i Rudnik pored Gornjeg Milanovca, nastavljen dobar rad, sa pozitivnim rezultatima i tokom protekle godine.

U tim rudnicima nastavljeni su i istražni radovi kako bi se osigurala budućnost rada. U Grosu, koji je najveći rudnik, ulaganja u razvoj su bila od oko tri miliona dolara, dok je u proizvodnju u Rudniku uloženo skoro 5,5 miliona dolara.

Popović je kazao da je Mineko u protekloj godini svom timu geologa dodao i tim za istraživačka bušenja, koji omogućava efikasniju uslugu postojećim rudnicima i novim nalazištima.

Kako je ocenio, u 2018. godini najzahtevniji projekat Mineka je bila izgradnja male hidrocentrale Medoš One na reci Drinjača u Bosni, nedaleko od Zvornika, pre svega zbog izrazito kompleksne geološke strukture lokaliteta.

"Tokom ove godine biće završeni svi preostali poslovi kako bi Medoš One počeo da isporučuje prve kilovate u elektromrežu Republike Srpske", kazao je Popović.

Mineko se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i u Kanadi i Turskoj.

U Evropi ta grupacija sa partnerima zapošljava oko 2.500 ljudi, od kojih oko 1.600 radi u regionu Zapadnog Balkana.

(Beta, 01.22.2019)

Balkan »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »