Inicijativa Ne damo niški aerodrom podsetila da nisu ispunjena obećanja o investicijama

Beta 24.01.2019

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" ukazala je danas da su beogradski i lokalni političari obećali značajna ulaganja u Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, ali da ih još nema.

"Ti političari su obećali investicije u unapređenje i proširenje zgrade aerodroma, obezbeđivanje direktnog ulaska u avione iz zgrade, produženje aerodromske piste, kao i nove letove", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se umesto tih ulaganja čelnici niškog aerodroma daju "konfuzne izjave o kupovini vozila za odleđivanje, opreme za zimsku zaštitu piste, moguće finansiranje radova na izgradnji ograde oko aerodroma i održavanje postojeće piste, ali pod uslovom da prihodi aerodroma budu zadovoljavajući".

"Pokušaj da se sredstva beogradskog Aerodroma 'Nikola Tesla' predstave kao sredstva namenjena za jedan deo tih investicija otvara mnoga pravna pitanja u vezi sa vlasništvom nad opremom, kao i uslovima korišćenja", navodi se u saopštenju Inicijative "Ne damo niški aerodrom".

Ta organizacija je navela da najbolji dokaz nedostatka brige za niški aerodrom pokazuje i najava iz JP Aerodrom Niš da će kupovina zimske opreme, ako prihodi dozvole biti obavljena krajem februara, odnosno krajem zimske sezone.

"Gradski čelnici i Vlada Srbije obećali su da će biti objavljen ugovor o koncesiji Aerodroma 'Nikola Tesla', da će pod novim vlasništvom države Srbije biti obezbeđene značajne investicije u zgradu i putnički terminal aerodroma, da će se obezbediti da sve linije niskotarifnih kompanija opstanu, a da će se dovesti nove i da će se produžiti pista", navela je Inicijativa.

Podsetila je da su, umesto realizacije tih obećanja, do sada ukinute dve linije niskotarifnih kompanija.

Gradsko veće Niša prošle godine je u skladu sa zaključkom Vlade Srbije donelo odluku da se niški aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi bez naknade državi, a za uzvrat će dobiti investicije. Razlog za takvu odluku deo javnosti je video u tome što je broj putnika na niškom aerodromu brzo rastao i predstavljao konkurenciju beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koji je dat u koncesiju francuskoj kompaniji Vansi erports.

(Beta, 01.24.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »