Vučić: Nije bilo korupcije u prodaji PKB

Beta 26.01.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Novom Sadu da Fiskalni savet, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka podržavaju rešavanje problema Poljoprivrednog kombinata PKB, te da bi "voleo da mu neko kaže kakve je tu korupcije bilo".

"Voleo bih da mi nekao kaže kakve je tu korupcije bilo kada se ide na tender na koji se ne javljaju svi oni koji su hteli da kupe PKB. Ja da vam kažem kakvih je pokušaja korupcije tu bilo, ne samo iz Đilasovog perioda, kada su pljačkali gradsku i državnu imovinu na PKB-u, već i kasnije kada su hteli da dobijaju PKB, ali bez tendera", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da se za rešavanje problema PKB-a išlo na tender, te da je mogao ponudu da pošalje svako ko je mislio da želi da kupi taj kombinat.

"Javila se samo strana kompanija. Srbija želi kompanije koje će da dodnose profit i plaćaju poreze, a ne da svake godine država daje svoj novac da bi nadoknađivala gubitke", kazao je on i dodao da misli da je to "čisto i izuzetno dobro za ekonomiju zemlje".

On je komantarisao istraživanje Insajdera u serijalu "Prodaja", koje je pokazalo da ukoliko dođe do realizacije projekta proširenja puta Beograd-Zrenjanin, da će država morati od otkupljuje zemiljište po tržišnoj vrednosti od kompanije "Al Dahre" koja ga je prethodno kupila "iako je zakonom zabranjena prodaja državne zemlje".

Srbija je u poslu oko prodaje PKB, prodala 17.000 hektara državnog zemljišta, čime formalno zakon nije prekršen, jer je prodaja omogućena odlukama, sporazumima i zaključcima, navedeno je u tom istraživanju.

Podsetio je da se sastao se sa potpredsednikom kompanije "Al Dahra" Al Dareiem u Davosu, kojeg je "zamolio da PKB bude primer i ogledno dobro uspešnog biznisa".

"Da pokažu da mogu da proizvode više, da plate mogu i moraju da budu više za zaposlene, jer PKB je preduzeće. Oni tu zemlju ne mogu da odnesu na ćilimu arapskom, ili bilo kojem drugom, negde na neko drugo mesto", kazao je on.

Vučić je večeras u Novom Sadu otvorio Omladinsku prestonicu Evrope, a tu titulu će Novi Sad nositi tokom 2019. godine.

(Beta, 01.26.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »