Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Beta 27.01.2019

Međunarodni dan sećana na žrtve Holokausta obeležen je danas u Beogradu, a centralnu državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Odgovornost prema žrtvama pred kojim se danas klanjamo obavezuje sve nas da taj sraman period istorije Evrope ne posmatramo kao dosadno štivo iz udžbenika, već da uvek iznova promišljamo o pojavama i propustima u evropskoj civilizaciji koji su mu prethodili i omogućili mračne okolnosti pod kojima je taj monstruozni zločin sproveden u delo", rekao je Đorđević, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

"Upravo zbog nepojmljivo velikog obima zločina počinjenog nad Jevrejima u Holokaustu i nad Srbima u genocidu u NDH, mi smo danas u obavezi da razumemo sve činioce koji su ih uzrokovali, i tako otklonimo i najmanju mogućnost da se nešto slično na tlu Evrope ponovi u budućnosti", naveo je Đorđević.

Đorđević je dodao da Vlada Srbije ni u budućnosti neće odstupati od "jasnog pravca delovanja koje je precizno odredio predsednik Vučić", a koji podrazumeva miroljubivu politiku, politiku stabilnosti, politiku ekonomskog razvitka i politiku kompromisa kada je reč o otvorenim pitanjima između Srbije i njenih suseda.

"A sastavni deo te evropske budućnosti biće i zajedničko iskazivanje dužnog pijeteta prema svim nevinim žrtvama zločinačke fašističke i nacističke ideologije", rekao je Đorđević.

(Beta, 01.27.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »