Stamatović: Zašto predsednik Srbije nije nadležan za malinare, iako ga glasaju

Beta 31.01.2019

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović upitao je danas kako predsednik Srbije (Aleksandar Vučić), kao što tvrdi njegov kabinet, "više nije nadležan za rešavanje problema malinara, a do juče je bio nadležan za davanje lažnih obećanja".

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da "malinare više godina brutalno pljačkaju napredni hladnjačari i stranački šverceri", povodom zvaničnog odgovora Vučićevog kabineta predstavnicima sedam udruženja malinara Zapadne Srbije, na njihov zahtev da se predsednik uključi u rešavanje problema oko utvrđivanja otkupne cene maline za prošlogodišnji rod.

"Predsednik Srbije je do juče bio nadležan za davanje lažnih obećanja, od garantovanja primerene otkupne cene maline za 2017. i 2018. godinu, preko najave izgradnje najmanje dve fabrike za preradu 5.000 tona maline u Arilju i Požegi, do obećavanja adekvatnih državnih nadoknada za štetu od nevremena u prethodne dve godine", rekao je Stamatović.

Dodaje se da "predsednik Srbije po Ustavu, nije nadležan za malinare, ali mu to ne smeta da taj isti Ustav beskrupulozno krši, uzurpirajući i nadležnosti Vlade, premijera, ministara inostranih poslova, pravde, policije, kao i funkciju tužioca i vrhovnog kadije i ustavnog sudije, i šefa državne kase i vrhovnog policijskog poligrafiste".

Stamatović je rekao da "predsedniku ne pada na pamet da se povuče sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, iako je prethodno na to, sve citirajući Ustav, naterao bivšeg predsednika Tomislava Nikolića".

"Ustavne nadležnosti mu, po njegovom tumačenju, nisu smetnja ni da se grubo poigrava zakonima i zdravom pameću svih građana, kandidujući se, kao nosilac liste, za predsednika svih 200 opština i gradonačelnika svih gradova Srbije", naveo je Stamatović.

On je podsetio da, prema Ustavu, predsednik Srbije predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone koje parlament usvoji, postavlja i opoziva ambasadore, daje odlikovanja i komanduje Vojskom, postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske, raspisuje izbore za narodne poslanike, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade i daje pomilovanja.

(Beta, 01.31.2019)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »