BBC vesti na srpskom

Lijam Nison izazvao salvu kritika nakon rasističkih komentara

Glumac, koji trenutno promoviše film „Ledena potera", izneo je rasističke stavove tokom priče o silovanju koje se desilo njegovoj prijateljici.

BBC News 05.02.2019
Lijam Nison
PA
Lijam Nison je rekao da je poželeo da ubije crnca nakon što mu je prijateljica silovana

Lijam Nison se našao na udaru kritika nakon što je izjavio kako je poželeo da ubije crnca.

Rekao je kako je šetao ulicama naoružan, želeći da ubije nekoga iz osvete, jer je njegovu blisku prijateljicu silovao crnac.

Glumac, koji trenutno promoviše film „Ledena potera" izjavio je za dnevni list Indipendent da „čoveka nadvladaju primalni instinkti" kada se razbesni.

BBC je kontaktirao njegove predstavnike za komentar povodom ove izjave.

Glumac je u intervjuu izjavio: „Ne dao vam bog da vam član porodice bude povređen u takvom zločinu. Ispričaću vam jednu priču. Ovo je istina."

Nison je rekao kako se silovanje dogodilo pre dosta vremena i da je on saznao za to kada se vratio s puta. Zatim je opisao napadača rasističkim jezikom.

Rekao je: „Ona je to podnela na potpuno neverovatan način."

„Ali moja instinktivna reakcija bila je .... Pitao sam je, da li zna ko je to bio? Ne. Koje je boje kože? Rekla mi je da je čovek bio crn."

Kevin Spejsi optužen za seksualni napad

Glumac iz „Crnog ogledala" gasi Tviter

Kevin Mekalister se vratio i opet je sam u kući

„Šetao sam tim krajem danima, noseći bejzbolku, nadao sam se daće mi prići neko, sramota me je da kažem, to sam radio jedno nedelju dana, u nadi da ću pronaći „crno đubre", da će izaći iz paba i ostrviti se na mene, kapiraš? Da bih mogao da ga ubijem."

Nison, koji u novom filmu igra čistača snega koji želi da se osveti dilerima droge koji su mu ubili sina, našao se na udaru kritike na društvenim mrežama nakon intervjua u kome je izneo rasističke komentare.

Pesnik Džavon Džonson napisao je na Tviteru da se ovim komentarom „Nison obračunavao sa svim obojenim ljudima", kao da i je to „potvrda partijarhata", jer je „pretvorio seksualni napad na prijateljicu u platformu za potvrđivanje sopstvene dominacije".

Nison se kasnije vratio na ovu priču u intervjuu i rekao: „To je bilo baš užasno, kad se toga setim, da sam bio u stanju da tako nešto uradim. I nikada to nikom nisam rekao, tek novinaru ne daj bože."

„To je grozno osećanje, ali mislim da sam naučio nešto iz tog iskustva."

Šezdesetogodišnji glumac, koji je najpoznatiji po filmu „Šindlerova lista" i serijalu trilera „96 sati", takođe je pričao o odrastanju u oblasti Antrim u Severnoj Irskoj tokom sukoba s britanskom vlašću.

„Znao sam par ljudi koji su umrli tokom štrajka glađu, nekoliko poznanika su direktno učestvovali u sukobima. Razumem potrebu za osvetom, ali to vodi do još osveta, još ubijanja i Severna Irska je dokaz toga."

„Sve ovo što se događa u svetu, ovo nasilje je dokaz toga, znate. Međutim, razumem tu primalnu potrebu", dodao je.

(BBC News, 02.05.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »