Bregzit bez dogovora bi pogodio 100.000 radnih mesta u Nemačkoj

Beta 11.02.2019

Izlazak Britanije iz EU bez dogovora bi uticao na više od 100.000 radnih mesta u Nemačkoj koja zavise od trgovine sa Britanijom, a najteže pogođena bila bi automobilska industrija, navode ekonomisti.

Istražitelji iz Hale instituta za ekonomska istraživanja (IWH) saopštili su danas da su pravili procene na osnovu pretpostavke šta bi se dogodilo kada bi uvoz EU u Veliku Britaniju pao 25 odsto zbog nedostatka ispregovaranog trgovinskog aranžmana, prenosi AP.

Među mestima gde bi najviše radnih mesta bilo ugroženo bili bi Volfsburg u sevenoj Nemačkoj gde se nalazi sedište Folksvagena i oblast Dingolfing-Lanadau u južnoj Bavarskoj gde BMV ima proizvodne pogone. Ako bi Britanija izašla iz EU bez trgovinskog dogovora to bi značilo uvoznu taksu od 10 odsto na vozila i auto delove.

Autori su upozorili da se procenjenim ciframa ne predviđa da bi toliko ljudi bilo otpušteno, pošto bi kompanije možda imale različite načine da se suoče sa tim. Nemačke kompanije bi mogle da stave radnike da rade skraćeno radno vreme ili da nađu tržišta van Britanije, navode oni.

Istražitelji instituta su procenjivali potenicjalne efekte tvrdog Bregzita na radna mesta u 43 zemlje. Efekti bi u apsolutnim ciframa bili najveći u velikim EU zemljama koje imaju bliske trgovinske odnose sa Velikom Britanjom, kao što su Nemačka i Francuska, navodi se na vebsajtu instituta.

Dodaje se međutim da postoje i velike zemlje van EU koje mogu da budu pogođene kao što su Kina, na primer, za firme koje snabdevaju evropske kompanije koje dalje izvoze u Britaniju. U relativnim ciframa, kada se gleda procenat od ukupne radne snage, najteže bi bili pogođeni Malta i Irska.

Radna mesta u Velikoj Britaniji takođe bi bila pogođena, na primer, preko firmi koje u EU izvoze delove robe koja se ponovo uvozi nazad u Britaniju, navodi institut.

Britanija treba da napusti EU 29. marta.

(Beta, 02.11.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »