BBC vesti na srpskom

Preminuo Gordon Benks, čovek koji je Peleu odbranio „nemoguć" udarac

Bivši reprezentativac Engleske Gordon Benks, koji je osvojio Svetsko prvenstvo 1966. godine, umro u 81. godini.

BBC News 12.02.2019
Gordon Benks
Getty Images
Gordon Benks - čovek koji je Peleu odbranio "nemoguć" udarac

Gordon Benks je sa engleskom reprezentacijom osvojio titulu šampiona sveta 1966, ali je njegova najpoznatija odbrana bila četiri godine kasnije, kada je „paradom" zaustavio udarac najboljeg fudbalera svih vremena, Brazilca Pelea.

Benks je rođen u Šefildu, a osvojio je dva engleska Liga kupa - sa Stoukom i Lesterom. Igračku karijeru završio je 1973. godine.

„Sa velikom tugom saopštavamo da je Gordon preminuo tokom noći. Skrhani smo bolom zbog gubitka, ali ostaje nam mnogo lepih uspomena i veoma smo ponosni na njega" saopštila je porodica.

Reprezentativac Engleske i napadač Mančester Sitija Rahim Sterling jedan je od prvih koji se oprostio od Benksa uz poruku na Tviteru.

„Naravno da je poznat po onoj odbrani, ali on predstavlja mnogo više od toga. Počivaj u miru, legendo Engleske, tvoje nasleđe će nastaviti da živi".

Bivši napadač Engleske, Geri Lineker je napisao:

„On je moj najveći heroj. I heroj mnogih drugih. Svetski šampion sa Engleskom, jedan od najboljih golmana svih vremena i divan, divan čovek".

Benks je igračku karijeru počeo u Česterfildu, a onda je 1959. prešao u Lester i u dresu tog kluba izborio se za mesto standardnog golmana reprezentacije. U dresu Engleske debitovao je 1963. protiv Škotske.

Engleski navijači pamte ga i po tome što je na Svetskom prvenstvu 1966. godine odigrao sve utakmice, a vrhunac je bila pobeda od 4:2 nad Nemačkom posle produžetka u finalu na Vembliju.

Benks je u Lesteru proveo osam godina, a onda je 1967. prešao u Stouk. U gradu na reci Trent ostao je do kraja profesionalne karijere, a 1972. godine izgubio je vid na desnom oku usled posledica saobraćajne nesreće.

Benks je umro u 81. godini. Za mnoge je on jedan od najboljih čuvara mreže u istoriji, a za reprezentaciju Engleske odigrao je 73 utakmice.

(BBC News, 02.12.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »