Ministarstvo za rad Srbije: Prioritet je uspostavljanje socijalne pravde

Beta 20.02.2019

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da će prioritet rada biti uspostavljanje socijalne pravde i ravnopravnog i dostojanstvenog društva prema standardima EU i Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo će, kako se navodi, nastaviti da se bavi obezbeđivanjem socijalne sigurnosti i potpunim uključivanjem posebno ranjivih društvenih grupa i pojedinaca u društvene tokove.

"Bavićemo se i smanjivanjem ekonomskih i društvenih nejednakosti, obezbeđivanjem prava na novčana socijalna davanja korisnicima usluga socijalne zaštite", navodi se u saopštenju, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Dodaje se da će rad Ministarstva biti fokusiran na obezbeđivanje usluga podrške za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, na osobe sa invaliditetom i decu bez roditeljskog staranja, za decu i mlade sa problemima u ponašanju, pripadnike manjinskih zajednica, nezaposlene i socijalno - materijalno ugrožene.

Ministarstvo će, kako se navodi brinuti i o starijim osobama koje nemaju porodicu koja bi o njima brinula, ali i o svim građanima kojima je pomoć potrebna.

U prethodnih nekoliko godina, kako se ističe, usvojeni su zakoni, strategije, akcioni planovi,  podzakonska i druga akta iz oblasti socijalne i porodično - pravne zaštite, iz oblasti zapošljavanja, sa posebnim fokusom na zaštiti ljudskih prava, u interesu stalnog unapređivanja kvaliteta života najranjivijih društvenih grupa.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević je, kako se navodi, rekao da je u poslednjoj deceniji ostvaren značajan napredak u ostvarivanju ljudskih prava.

"Zajednički cilj svih socijalnih aktera je da se građanima pomogne da razumeju i prihvate da predstavnici, posebno ranjivih grupa imaju i kapacitete i spremnost da aktivno doprinose društvu, odnosno da ih ne treba posmatrati iz perspektive njihovih nemogućnosti i ograničenja", rekao je Đorđević.

Dodao je da je socijalna pravda preduslov za očuvanje ljudskog dostojanstva, ostvarenje mirnodopskih uslova življenja i održivog razvoja, kao i saradnje svih nacija.

Socijalna pravda se, prema njegovim rečima, "postiže uklanjanjem diskriminacije na osnovu pola, uzrasta, invaliditeta, rase, etničke i religiozne pripadnosti ili kulturološke različitosti, promovisanjem jednakosti među polovima i poštovanjem prava migranata i autohtonog stanovništva, poštovanjem prava radnika, i obezbeđivanjem jednakih šansi za sve kroz zaposlenje i socijalnu zaštitu".

Ministarstvo, kako se navodi, svake godine ulaže značajna sredstva za unapređenje socijalne zaštite, pa je tokom 2017. godine uloženo oko 540 miliona dinara u ustanove socijalne zaštite i oko 701 milion dinara u razvoj usluga u lokalnim zajednicama.

U 2018. godini Ministarstvo je uložilo oko 585 miliona dinara u ustanove socijalne zaštite i oko 702 miliona u razvoj usluga u lokalnoj zajednici. Ove godine je planirano oko 774 miliona dinara za unapređenje rada i poboljšanje uslova života korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

(Beta, 02.20.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »