Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Beta 20.02.2019

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da će, ako ove godine ne bude postignut sporazum Kosova i Srbije, doći do rizične faze odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region.

"Poslednjih 12 meseci odnosi između Kosova i Srbije su pogoršani. Nemam nikakvu sumnju da ćemo, ako ove godine ne postignemo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u rizičnu zonu ovih odnosa koji mogu da destabilizuju ceo region", rekao je Tači na konferenciji Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da su iskustva iz poslednjih godinu dana "samo ojačala" njegovo "uverenje da je došlo vreme da se istorijski sporazum između dve države postigne".

Tači je kazao da je i Kosovu i Srbiji potrebno okončanje vekovnog neprijateljstva i da je sada potvrđeno da će im SAD pomoći u tome.

"Izričito priznanje između dve države ključ je koji otvara vrata ovom sporazumu i okončava vekovno neprijateljstvo. I upravo ovih dana, u pismima predsednika (SAD Donalda) Trampa i (američkog) državnog sekretara Majka Pompea, upućenim kosovskom rukovodstvu, dobili smo najjasnije i najsnažnije moguće garancije od SAD da istorijski sporazum između Kosova i Srbije podrazumeva recipročno priznavanje", kazao je Tači.

Na konferenciji na kojoj je Tači govorio predstavljeno je istraživanje javnog mnjenja o konačnoj fazi dijaloga, prema kojem bi korekciju granice između Kosova i Srbije u zamenu za globalno priznanje Kosova i članstvo u UN podržalo 30 odsto građana Kosova.

Održavanje statusa kvo između Kosova i Srbije podržava 16 odsto građana, dok je treći ponuđeni scenario - formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u zamenu za priznanje Kosova od Srbije, podržalo 10 odsto ispitanika.

Prema tom istraživanju, 62 odsto ispitanih građana Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

(Beta, 02.20.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »