Vučić: Kompromis s Prištinom značio bi pobedu za budućnost Srbije

Beta 04.03.2019

Na zahtev italijanske agencije ANSA koja je izmenila svoju prvobitnu verziju vesti izbacivanjem jednog njenog dela, ponovo emitujemo deo intervjua u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz nego pobedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma.

"Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobedu. Pobedu za budućnost Srbije", rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA povodom predstojeće posete italijanskog premijera Đuzepea Kontea Srbiji, u sredu.

Vučić je naveo i da će biti katastrofa ako Beograd i Priština ne postignu sporazum.

"Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa. Iako sve izgleda teško i ponekad nemoguće, mi smo odlučni da postignemo kompromis, siguran sam da možemo doći do rešenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja", rekao je predsednik Srbije.

On je negirao da je ikada imao tajne sastanke s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, što tvrde neki mediji, i opisao je kao "čiste laži" navode o postojanju nacrta konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučić je ukazao na oprezan i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na, kako je rekao, "maksimalističke" i "provokativne" mere Prištine kako ne bi ugrozio mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Srbije je kazao i da ceni posredničku ulogu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, za razliku od Prištine koja je kritična prema Briselu.

"Problemi su između Srba i (kosovskih) Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što može da očuva mir", naveo je Vučić.

(Beta, 03.04.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »